ERDON Helyi hírek

2012.04.09. 11:27

A kocogás üzenete

Az idősek egészségének, az öregek aktív életének megőrzésére hívták fel a figyelmet a szombati, nagyváradi egészségkocogás résztvevői. Az esemény egyik fő szervezője dr. Ritli László egészségügyminiszter volt.

Az idősek egészségének, az öregek aktív életének megőrzésére hívták fel a figyelmet a szombati, nagyváradi egészségkocogás résztvevői. Az esemény egyik fő szervezője dr. Ritli László egészségügyminiszter volt.

 

Április 7. az Egészség Világnapja, ugyanakkor az Európai Bizottság 2012-t az aktív öregedés valamint a generációk közötti szolidaritás évének nevezte ki. Ez a két szempont nyújtott alkalmat az Egészségügyminisztérium vezetőjének, dr. Ritli Lászlónak, valamint a nagyváradi dr. Gavril Curteanu kórháznak és más helyi egészségügyi intézménynek arra, hogy szombaton délelőtt ún. egészségkocogást szervezzenek a Bunyitay Ligetben (Bratianu park). A délelőtt tíz órakor keudődött kocogás előtti sajtótájékoztatón Ritli László az újságíróknak elmondta, hogy immár két éve megrendezik az egészségocogást Váradon, és minden évben ez az esemény valmilyen üzenethez kapcsolódik. Az idén azért hívják fel a figyelmet az idősekre, mert egyre több az öreg ember, Romániában például az átlagéletkor 73 év. A figyelemfelkeltő kampánynak is szánt futás célkitűzése tudatosítani azt, hogy lehet egészségesen is öregedni, tehát az öregedés nem jelent feltétlenül betegséget is, ugyanakkor ezzel a kampánnyal olyan helyi és országos stratégiák kidolgozását szorgalmazzák, melyek az egészséges öregedést segítik elő, illetve a hatóságokat is buzdítani kívánják arra, hogy ezekben a programokban részt vegyenek.

Ritli László ezt követően az általa vezetett minisztérium üzenetét tolmácsolta: mint mondta, az öregek értékes tagjai a társadalomnak, ezért az életkor-diszkrimináció ellen fel kell lépni, már csak azért is, mert azok a közösségek kerülnek előnybe másokkal szemben, amelyek igénybe veszik az idősek tapasztalatait, továbbá jó lenne, ha az intézmények is odafigyelnének az idősek igényeire, és végül de nem utolsósorban az élethosszig tartó egészséges életmód fontosságát hangsúlyozta. Ez utóbbi kapcsán közvetítette Ritli László a minisztéruim jótanácsait: ezek között első helyen említette a sok mozgást és a dohányszásról való leszokást. Fontosnak tartotta továbbá a rendszeres vérnyomásmérést, a rákszűrést, a betegségmegelőzést, a koleszterin megfelelő szinten tartását, a csontok, az izületek és az izmok jó karban tartását és a 2. tipusú cukorbetegség elkerülését, a közösségi életben való részvételt és általában a szellemi frissesség megőrzését. A sajtótájékoztató után a Bunyitay Liget melletti radiológia központ udvarán gyülekező résztvevők, köztük, gyerekek, idősek, férfiak, nők, egészségügyi dolgozók és mások negyed tizenegykor kezdték el a szaladást. Ritli László miniszter egy kört teljesített a Bunyitai Liget körül.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!