ERDON Helyi hírek

2012.03.26. 08:03

Segíteni a fiatalok elhelyezkedését

Első alkalommal szervezett Karrier Expót Váradon a Partiumi Keresztény Egyetem keretében működő Janus Pannonius Szakkollégium. A pénteken és szombaton zajló rendezvényen a két nap alatt 29 cég képviseltette magát, míg az érdeklődők száma megközelítette az ötszázat.

Első alkalommal szervezett Karrier Expót Váradon a Partiumi Keresztény Egyetem keretében működő Janus Pannonius Szakkollégium. A pénteken és szombaton zajló rendezvényen a két nap alatt 29 cég képviseltette magát, míg az érdeklődők száma megközelítette az ötszázat.

 

 

 

A PKE díszterme és előtere biztosított helyet annak a Karrier Expónak, amellyel a felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatalok elhelyezkedését szerették volna segíteni a szervezők. A péntek reggeli megnyitón dr. János-Szatmári Szabolcs rektor azt hangsúlyozta: természetes dolog, hogy egy ilyen jellegű rendezvényre az egyetemen kerüljön sor, hiszen céljuk az, hogy ne csak a fiatalok oktatását szervezzék meg, hanem az elhelyezkedésben is segítsenek. – Ez az első ilyen rendezvény, de a résztvevők számát nézve valószínűleg nem az utolsó – fogalmazott dr. János-Szatmári Szabolcs.

 

Mikor, ha nem most?

 

A Janus Pannonius Szakkollégium (JPSZ) elnöke, Kinter Tünde köszöntőjében felidézte azokat a kérdéseket, amelyekkel a PKE-t népszerűsítő körutakon egyre gyakrabban szembesültek a diákok részéről: nem telített-e a munkaerőpiac, el lehet-e helyezkedni az egyetem által kibocsájtott diplomával. A Karrier Expó megszervezésével ezekre a kérdésekre szerettek volna választ adni, megmutatni, hogy van kereslet a PKE-n oklevelet szerző fiatalok iránt, hangsúlyozta Kinter Tünde, köszönetet mondva azoknak a szakkollégistáknak, akik önzetlenül és lelkesen segítettek az expó megszervezésében. – Mikor, ha nem most? – tette fel a kérdést Györbiró András, a JPSZ tudományos igazgatója, utalva arra, hogy a gazdasági válságban van a legnagyobb szükség arra, hogy a fiatalokat segítsék az elhelyezkedésben, míg Daciana Nica, a Bihar megyei Munkaerő Foglalkoztatási Ügynökség aligazgatója örömének adott hangot, hogy „vannak olyan helyi kezdeményezések, amelyek a fiatalok elhelyezkedését segítik”. Hozzászólásában dr. Bíró András dékán azoknak a vállalkozóknak mondott köszönetet, akik megtisztelték jelenlétükkel az expót, hangsúlyozva: külön öröm a számára, hogy az egyes cégek képviselői között a PKE volt hallgatóit is fel lehetett fedezni.

 

Önkéntes munka

 

A péntek reggel kilenc órakor történő nyitást követően már nagyon sok fiatal nézelődött a standok között, beszélgetett a cégek képviselőivel, adta le önéletrajzát. A résztvevő vállalkozások zöme a partiumi régióból került ki, de voltak magyarországi érdekeltségűek is. Az expón képviseltette magát a Bihar Megyei Tanács és a nagyváradi Polgármesteri Hivatal is, de csak tájékoztató jelleggel, hiszen az állások befagyasztása miatt ezen intézményeknél jelenleg nincs lehetőség alkalmazásokra. Két olyan cég reprezentánsaival is szóba álltunk, akik úgy nyilatkoztak: jelenleg nincsenek szabad állásaik, de a most begyűjtött önéletrajzokat figyelembe fogják venni, ha felvételre kerülhet sor. A nagyváradi Caritas Catolica Segélyszervezet munkatársaitól megtudtuk: információs jelleggel érkeztek az eseményre, szeretnének képet alkotni arról, hogy mennyire érdeklődnek a fiatal végzősök a szociális munka iránt, hiszen ez egy olyan terület, amelyhez valódi elhivatottság szükséges. A debreceni Hang-Kép Egyesület elnöke, Keresztesi Andrea elmondta, az európai önkéntes szolgálatot népszerűsítik az expón. A program 18 és 30 év közötti fiatalokhoz szól, az időtartam 2 hónaptól maximum 12 hónapig terjedhet. Lényegében Európa bármely országában (de ezen kívül is) van lehetőség önkéntes munka végzésére valamilyen szervezetnél. A fiatalok szállása, élelme, közlekedési lehetőségei, képzése és havi zsebpénze is biztosítva van, a fogadó szervezeteket pedig többszörös ellenőrzésnek vetik alá a teljes biztonság érdekében.

 

Nyitottság

 

Több munkát kereső fiatallal is szóba álltunk az expón. Egy fiatalember elmondta: mérnökit végzett, idén szerzi meg a mesteri diplomáját, az önéletrajzát két-három céghez is leadta. Felvetésünkre, hogy magyarországi vállalkozások is szóba jöhetnek-e így nyilatkozott: neki lényegében mindegy. Egy szociológus végzettségű lány kérdésünkre, hogy milyen területen szeretne elhelyezkedni mosolyogva válaszolt: mindenre nyitott. Egy másik fiatalember elmondta: leadta pár helyre a CV-jét, de nem tudja, hogy mennyi sikerrel, mert úgy látja, hogy több cégnél inkább csak ősztől lesznek alkalmazások, neki pedig azonnal elfoglalható állásra lenne szüksége. A két napos rendezvény keretében egyébként különböző előadásokra is sor került karrier tanácsadás, szakmai gyakorlatok, grafológia témakörökben.

 

Zárás és értékelés

 

A Karrier Expó záró szombat délutáni záró ünnepségén tiszteletét tette Tőkés László európai parlamenti képviselő is. Beszédében hangsúlyozta: szükség van hasonló kezdeményezésekre, hiszen jelentősen nőtt a fiatalság körében a munkanélküliség. A régió magyar értelmiségének kiképzésén túl a Partiumi Keresztény Egyetem eredeti szándékai szerint esélyt kíván biztosítani a fiataloknak a munkaerőpiacon való elhelyezkedésre, éppen ezért örvendetes a Szakkollégium által szervezett rendezvény sikere, fogalmazott Tőkés László, köszönetet mondva a cégeknek, hogy „részvételükkel támogatták ezt az ügyet”. Györbiró András tudományos igazgató sikeresnek nevezte az első alkalommal megszervezett Karrier Expót, és örömét fejezte ki, hogy a kezdeményezésnek köszönhetően sikerült kapcsolatot kialakítani a vállalkozói szféra és a PKE-n végzett hallgatók között.

 

Adatok tükrében

 

A Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében sorra kerülő rendezvény résztvevői túlnyomó részt a 21–25 éves fiatalok korosztályából kerültek ki, tudatták a szervezők a helyszínen kitöltött kérdőívek összesítése után. Ezen kívül a 18–21, illetve a 26–30-as korosztály képviseltette magát jelentősebben, de néhány idősebb (40 éven felül) munkakareső is megfordult az expón a két nap alatt. A végzettséget tekintve a résztvevők nagy része már egyetemi vagy mesteri diplomával is rendelkezik, de sok diák is érdeklődött a rendezvény iránt. A legtöbben a gazdaság, menedzsment, turisztika, IT, marketing vagy nyelvek területén szerettek volna elhelyezkedni, míg mások mérnöki vagy grafikusi állást szerettek volna találni. A résztvevő vállalkozások között voltak turisztikai, pénzügyi, kereskedelmi, de technikai jellegűek is, illetve egyesületek is képviseltették magukat. A szervezők szerint a résztvevők túlnyomó többsége úgy távozott az expóról, hogy már leadott önéletrajzokat vagy sikeres beszélgetéseket hagyva maga után választ vár a potenciális munkaadójától. A résztvevők többsége váradi volt, de a környékbeli településekről és megyékből is volt néhány álláskereső. Mivel mind a résztvevő, kiállító cégek, mind pedig az érdeklődők visszajelzései egyértelműen pozitívak voltak, a Balassi Intézet és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium segítségével megvalósult Karrier Expót a Partiumi Keresztény Egyetem jövőre is szándékszik megtartani.

 

Tököli Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!