ERDON Helyi hírek

2012.03.26. 13:54

Kerékpárút létesül a Kis-Körös fellett

Nagyvárad - A Kis-Körösnek a Biharpüspöki közterületén áthaladó egy részét befedték: európai uniós támogatással kerékpárutat alakítanak ki rajta, melynek hivatalos átadása májusban lesz. A részletekről Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetője tájékoztatott a helyszínen.

Nagyvárad - A Kis-Körösnek a Biharpüspöki közterületén áthaladó egy részét befedték: európai uniós támogatással kerékpárutat alakítanak ki rajta, melynek hivatalos átadása májusban lesz. A részletekről Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetője tájékoztatott a helyszínen.

 

 

A Kis-Körös élő vízfolyás volt évszázadokon keresztül, mely ha a mostani Sebes Körös-szakaszt vesszük, nagyjából a váradi körgyűrűn épült híd alól szakadt ki a Sebes-Körösből, és a mostani ipari negyeden és a valamikori Biharpüspökin átfolyva elindult a jelenlegi határ irányába Nagyszántó településen keresztül, majd Berettyóújfalu közelében ömlött a Berettyóba. Többnyire a síkvidéken jókora mocsaras részt alakított ki, mivel amikor árhullám volt a Sebes-Körösön vagy a Berettyón, mindig ott folytak le vagy át a fölösleges vizek. A 20. század hatvanas éveiben, amikor elkezdték kialakítani az ipari negyedet, a múlt rendszer megfelelő koncepció hiányában elkövette azt az alapvető hibát, hogy egyszerűen betömte a Kis-Körös ottani medrét. A folyamatos feltöltés eredményeképpen ezért a vízfolyás mindig máshonnan tört felszínre. Az akkori szocialista munkálatokkal eljutottak odáig, hogy éppen Püspöki közepén bukkant elő a Kis-Körös, hiszen egy jelenleg is létező vízfolyásról van szó, mely a történtek ellenére az altalajban tovább működik, és a kezeletlen körülmények azonban nagy gondot okoztak a helyi lakosoknak.

Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetője a helyszínen tartott hétfői sajtótájékoztatón elmondta: tavaly sikerült feltétetni a beruházások listájára a Kis-Köröst is, mely abban nyilványul meg, hogy Biharpüspöki belterületén, vagyis a lakott területen, a házak közt teljesen lefedik a régi medret és beiktatják a föld alá, a külterületen pedig az utolsó háztól egészen a bevásárlóközpontig vezető főútig kővel kirakják, hogy megakadályozzák az eliszapodást, és stabil legyen a meder. Ezután a határszelvényig átássák majd az egész medret, és Nagyszántó belterületét is meg fogják csinálni. Ugyanakkor masszív átkelőket is építenek, arra gondolva, hogy perspektívában fejlődni fog a város, és ezért megfelelő körülményeket kell teremteni.

 

Hivatalos átadás

 

Az igazgató arra hívta fel a figyelmet: a májusra tervezett hivatalos átadás után az állami területen, a kertek közt áthaladó biharpüspöki kerékpárút lesz az egyetlen olyan bicikliút a városban, mely ténylegesen, kizárólag ezen szándékkal létesült, nem egy már létező struktúrára épült rá. Hozzátette: az egész befedett terület 1300 méter lesz, amiből a bicikliútat kitevő szakasz megközelítőleg 800 méteren keresztül fog húzódni, a kertek közt a Matei Corvin utcai közúti hídtól egészen a Crivățului utcai hídig. Az aszfaltozási munkálatok körülbelül egy héttel ezelőtt kezdődtek el, a lakosság egy része már használja is az utat, gyalogosan vagy kerékpárral. A feljáratokhoz egyébként kis buktatókat fognak beépíteni, hogy autóval ne lehessen felhajtani az útra. Első lépésként körülbelül három méter mélységig kiástak a mederből mindent, ami az elmúlt évtizedekben lerakodott, vagy odahordtak, majd kazettákat alakítottak ki a föld alatt. Ezután feltöltik majd a bicikliút oldalát földdel, hogy be lehessen fűvesíteni, illetve tárgyalásokat folytattak az önkormányzattal arról, hogy a szebb környezet érdekében fácskákat is ültessenek. Problémát okozott viszont, hogy a lakosok kérvénnyel fordultak a Polgármesteri Hivatalhoz és a Vízügyi Igazgatósághoz, azt kérve, hogy kerítsék el az utat, ami azonban lehetetlen, mivel közterületről van szó. Viszont felcsíkozzák majd a kerékpárutat, hogy lehetőleg ne biciklizzenek le róla.

 

EURÓPAI UNIÓS TÁMOGATÁS

 

Az inveszticiónak a Körösök Vízügyi Igazgatóság volt a megrendelője és a finanszírozója, a Környezetvédelmi Minisztériumon keresztül. Mivel azonban nagy a beruházásnak a környezetre gyakorolt hatása (befedtek egy szeméttel teli medret és kerékpárútat alakítottak ki), külföldi pénzösszeget nyertek el a Szektoriális Operatív Program keretében. Csütörtökön Nagyváradra látogat Borbély László szakminiszter és aláírják a finanszírozási szerződést, ami azt jelenti, hogy a 8 millió lej értékű projektnek körülbelül a 75 százalékát támogatja az Európai Unió.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!