ERDON Helyi hírek

2012.03.20. 16:26

„Sorsunk gyorsan vezérel”

Svájci írókat látnak vendégül Váradon, a Frankofón Napok alkalmából. A vendégek is jelen voltak az eseménysorozattal kapcsolatos keddi sajtótájékoztatón, s életükről, műveikről vallottak.

Svájci írókat látnak vendégül Váradon, a Frankofón Napok alkalmából. A vendégek is jelen voltak az eseménysorozattal kapcsolatos keddi sajtótájékoztatón, s életükről, műveikről vallottak.

 

 

Pavel Radu Mihai, a Tradicionális Kultúra Megőrzéséért és Népszerűsítéséért Létesült Bihar megyei Alapítvány vezetője köszöntötte az egybegyülteket, majd dr. Lucia Matiuța nagyváradi franciatanár mondta el: Janine Massard svájci írónőt több mint tíz éve ismeri az öt frankofón országban zajló, fiatal íróknak szóló PIJA elnevezésű verseny kapcsán, melynek ő a hazai, az írónő pedig a svájci elnöke. E kapcsolatnak köszönhetően született meg az ötlet, hogy meghívja Váradra az írónőt, aki immár harmadik alkalommal tartózkodik itt. A másik svájci vendég Rafik Ben Salah tunéziai származású svájci író, aki először jött Váradra.

 

Sorsok, írások

 

Janine Massard elmondta: két családtagját vesztette el tragikus körülmények között, s ennek nyomán kezdte el mélyebben foglalkoztatni a halál, a sors, az idő előtt véget érő élet, s ezeken alapulnak írásai is, melyek nemegyszer a fantasztikum, a fantázia, a csodák világába kalauzolnak el. Vallomása szerint írásainak üzenete: érdekes életet élünk, sorsunk sokszor gyorsabban vezérel bennünket, mint ahogy valaha is elképzeltük. Rafik Ben Salah pedig arról számolt be: Tunéziában született, s nem volt még húsz éves, amikor elhagyta az országot. Annak ellenére, hogy nagybátyja Tunézia miniszterelnöke volt, s emiatt kiváltságokban részesülhetett, mély nyomot hagyott benne az, ahogyan az embereket szabadságukban korlátozzák. Írásainak fő témája az ember aki szociális, vallásos és politikai elnyomással találja szembe magát, illetve az, hogy hogyan próbálhatja mindezek közepette megtalálni saját belső szabadságát. A svájci társadalomba való beilleszkedés, illetve be nem illeszkedés szintén megjelenik írásaiban. Mindketten ismertek hazájukban és nagyon sok elismerésben részesültek.

 

Programok

 

A nagyváradi Frankofón Napok alkalmából zajló rendezvénysorozta megszervezésében fontos szerepet vállalt Svájc Romániai Nagykövetsége, amely a költségeket állta, s közreműködött a Franciatanárok Romániai Egyesülete, valamint a Familia folyóirat. A Napjaink Svájci Irodalma Nagyváradon címet viselő rendezvénysorozaton belül kedden 12 órától, a Mihai Eminescu főgimnáziumban a két íróvendég felolvasást tart műveiből; a program holnap (syerdán) 11 órától, a Iosif Vulcan múzeumban folytatódik, ahol a vendégek találkozni fognak hazai írókkal, s többek között a két ország irodalmáról beszélgetnek majd. 17 órától pedig, a Gheorghe Șincai megyei könyvtárban ugyancsak felolvasás lesz – részletek hangzanak el a Childeric és Cathy egy csónakban vannak, valamint a Veszélyben a hárem című könyveikből. A rendezvényekre meghívást kapott minden váradi középiskola, de egyetemi tanárok is. Diákokat és pedagógusokat egyaránt várnak.

 

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!