ERDON Helyi hírek

2012.02.24. 08:42

Új gazdája lett a vadászterületnek Új gazdája lett a vadászterületnek

Bihar megye - Mintegy három tucatnyi érmihályfalvi vadász alól "húzták ki a vádászterületet", amikor a körzeti vadászati jogot egy általuk "kétesnek" minősített árverésen egy besztercei egyesület nyerte el.

Bihar megye - Mintegy három tucatnyi érmihályfalvi vadász alól "húzták ki a vádászterületet", amikor a körzeti vadászati jogot egy általuk "kétesnek" minősített árverésen egy besztercei egyesület nyerte el.

 

 

Az érmihályfalvi vadászok egyesülete nemrégiben dr.Bokor Apor alpolgármesterhez fordult, abban kérve az elöljáró segítségét, hogy továbbítsa panaszukat a megyei illetékesekhez, illetve a szakminisztériumhoz. A közösen szerkesztett és aláírt beadványban az szerepel, hogy szerintük az Érkörtvélyesi 1.számú Vadászterület - ez a régió vadászterületének hivatalos megnevezése, és mintegy 2500 hektár kiterjedésű - nem rég történt bérbeadási árverése "nem törvényes körülmények között" zajlott le. Ezt azzal támasztják alá, hogy a helyi egyesületet nem értesítették időben az árverésről, ezért azon nem is tudtak részt venni. Ennek folyománya, hogy így vadászterület nélkül maradtak, mivel a jogot 10 évre a Beszterce Vidéke (Plaiurile Bistriţene) nevű egyesület szerezte meg - egyes információk szerint bizonyos helyből és megyei szintről jött "hátszéllel"...

 

Nemtörődömség

 

Vagyis az a különös helyzet állt elő, hogy csak akkor vadászhatnak "otthonukban", ha egy idegennek fizetnek érte. Az érmihályfalvi vadászok ugyanakkor arról is értesítik az illetékeseket, hogy a vadászterület új adminisztrátora nem is teljesíti vállalt feladatát, ami a vadgazdálkodást illeti. Ugyanis azt tapasztalták február közepén a Barantó, Mohos, Cinkés, Pásztorgaz és többi körzetekben, hogy a korábban legalább hetente feltöltött vadetetők most még a legnagyobb hidegben és hóban is üresen álltak, környékükön semmilyen vadgazdálkodási tevékenységet nem lehetett észlelni - pedig a hóban látszottak volna a nyomok. Különösen nagy kárt okoz ez a nemtörődömség akkor, amikor például a vaddisznó fialási, a nyúl párzási időszakban van, a szárnyas vadaknak pedig még etetők sem voltak kihelyezve, fejtette ki a civilben állatorvos dr.Bokor Apor alpolgármester. Mindezekre tekintettel azt kérik az illetékesektől, hogy a törvény adta lehetőségek kihasználásával változtassanak a kialakult helyzeten.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!