ERDON Helyi hírek

2012.02.16. 15:42

Több mint hétmillió eurót kap Szatmárnémeti

Hat út korszerűsítése, vállalkozói inkubátor és egy szociális központ létesítése, illetve Szatmárnémeti bekamerázása kezdődik idén európai uniós támogatással.

Hat út korszerűsítése, vállalkozói inkubátor és egy szociális központ létesítése, illetve Szatmárnémeti bekamerázása kezdődik idén európai uniós támogatással.

 

Több mint 7,4 millió euró támogatási szerződést írt alá csütörtök délután Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere Kolozsváron, az Északnyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség székhelyén, ezt az összeget városfejlesztési tervek kivitelezésére fogják költeni. Az Európai Unió az összeg 98 százalékát vissza nem térítendő támogatásként adja Szatmárnémetinek, a helyi tanács hozzájárulása 2 százalék, viszont a polgármester elmondta, a kivitelezéssel járó plusz költségeket (egyike ezeknek az áfa kifizetése) nem biztosítja az EU, így az önköltség akár 30 százalékra is rúghat.

A legnagyobb beruházás a megyeközpont északi részén levő hat utca felújítását célozza. Az Axente Sever, a Barbu Lăutaru, az Emil Racoviţă, a Lazărului, a Panait Istrati és a Teilor utcák korszerűsítésére több mint 23,1 millió lejt költenek a támogatásból. Több mint 4,1 millió lejből az I. L. Caragiale utcában levő egykori iskola épületét korszerűsítik, ide egy vállalkozói inkubátor létesítését terveik. Több mint 3 millió lejből újítják fel a Solidarităţii negyedben a hőközpont épületét, ahol egy szociális központot alakítanak ki. A város bekamerázásának a projektjét több mint 1,5 millió lejjel támogatja az unió.

„Még van három pályázatunk, amelyek támogatási szerződését remélhetőleg hamarosan aláírhatunk. Két terv további útszakaszok korszerűsítését célozza, egyik pedig az Északi Színház felújításáról szól – mondta lapunknak Ilyés Gyula. – Örülök annak, hogy a városfejlesztési pályázatainkból négyet már most elindíthatunk. A tenderezés eltarthat 2–3 hónapot, és vélhetően nyáron megkezdődhet a kivitelezés. Ezek 2–3 év megvalósítási határidejű projektek” – folytatta.

Hasonló városfejlesztési terv támogatásáról szóló szerződést Nagykároly tavaly írt alá, most a nagyvárosokon a sor, hogy uniós pénzekből megkezdjék a szükséges korszerűsítéseket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!