ERDON Helyi hírek

2012.02.09. 07:39

Mélyül a konfliktus az Electroluxnál

Két hete leállt a termelés az Electrolux vállalatnál, azóta tart az alkalmazottak sztrájkja. A munkások a konfliktus folytatása mellett döntöttek, annak ellenére, hogy bezárták előttük a gyár kapuit.

Két hete leállt a termelés az Electrolux vállalatnál, azóta tart az alkalmazottak sztrájkja. A munkások a konfliktus folytatása mellett döntöttek, annak ellenére, hogy bezárták előttük a gyár kapuit.

 

Kedden az Electrolux vállalat vezetősége bejelentette az alkalmazottaknak, hogy három napra felfüggeszti az üzem tevékenységét, anélkül, hogy erre magyarázatot adott volna, állítják a szakszervezeti vezetők. A vállalat 860 alkalmazottjának többsége két hete általános sztrájkba lépett a vezetőség által tervezett megvonások miatt. Sorin Faur szakszervezeti vezető szerint a vezetőség döntése az üzem bezárásáról jogellenes, állítása szerint, azt a részvényesek testülete, vagy a cég vezetőtanácsa kellett volna meghozza. A szakszervezeti vezetők minden nap megkérdezik az alkalmazottakat, hogy akarják-e folytatni a munkabeszüntetést, ugyanis amennyiben a munkások fele visszalépne, abbahagynák a sztrájkot. Amint kiderült, két személy kivételével folytatni akarják a konfliktust, tehát holnap reggel hét órakor újra megjelennek az alkalmazottak a gyár kapujában. A munkások szerda reggel hét órakor hiánytalanul megjelentek munkahelyükön. Tudták, hogy nem engedik be őket a gyár területére, viszont a szakszervezet jelenléti ívet írt. „Így tudjuk majd bizonyítani, hogy az alkalmazottak megjelentek munkahelyükön” – mondta el Sorin Faur. Meleg teát is osztottak, hiszen –26 Celsius fok hidegben álltak kint majdnem két órán keresztül. „Tavaly három hónapon keresztül napi 10 órát dolgoztunk, de volt olyan eset is, amikor tizenkét órázni kellett. Ez a köszönet a gyár vezetőségétől, hogy ránk zárja a kaput” – mondta az egyik alkalmazott, közben a Traian sugárúton levő gyár 2–es számú kapujánál felgyűlt munkássereg a vezetőség lemondását skandálta.

 

Egyeztetés a prefektusnál

Azt követően a déli órákban a szakszervezet képviselői Radu Giurcă prefektussal találkoztak, ahol jelen volt Cristian Sasu, a Területi Munkaügyi Felügyelőség igazgatója is. Sasu elmondta, mihamarabb ellenőrizni fogják, hogy a vezetőség döntése a tevékenység felfüggesztéséről legális-e.

Kérdésünkre kifejtette, amennyiben legálisan jár el, a vállalat hosszabb időre is felfüggesztheti a tevékenységét. Ha ezt 30 napra teszi, akkor biztosítania kell az alkalmazottak számára a fizetésük 75 százalékát. Hozzátette, a sztrájkolóknak tudniuk kell, hogy a munkabeszüntetés idejére a fizetésük mellett megvonják tőlük a társadalombiztosítás kifizetését is, kivéve az egészségügyi biztosítást. Tudomása szerint mostanra 3-4 olyan pont maradt a munkaszerződésben, amelyben nem állapodtak meg a szakszervezet és a vezetőség képviselői. Mindkét fél érdeke az kellene legyen, hogy minél hamarabb újra elinduljon a munka, hangsúlyozta. Közben a vállalat vezetősége közleményt juttatott el a sajtóhoz, amelyben kifejti, annak érdekében döntöttek a gyár három napra történő bezárásáról, hogy megvédjék azokat az alkalmazottakat, akik nem vesznek részt a munkabeszüntetésben. Figyelembe véve, hogy 11 napja leállt a termelés a szatmárnémeti üzemben, úgy határoztak, hogy február 8. és 10. között bezárják a gyárat, annak érdekében hogy minimálisra csökkentsék a termelés hiányának anyagi következményeit. Állításuk szerint, a döntés meghozatala előtt egyeztettek a kérdésben a szakszervezeti vezetőkkel.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!