ERDON Helyi hírek

2012.02.21. 07:51

Megnyerték a harcot a sztrájkolók

Megérte a közel egy hónapig tartó sztrájk a szatmárnémeti Electolux Rt. alkalmazottainak, hiszen sikerült kiharcolniuk, hogy a kollektív munkaszerződésben megmaradjanak a tavalyi jogosultságaik.

Megérte a közel egy hónapig tartó sztrájk a szatmárnémeti Electolux Rt. alkalmazottainak, hiszen sikerült kiharcolniuk, hogy a kollektív munkaszerződésben megmaradjanak a tavalyi jogosultságaik.

 

Mától újraindul a termelés a szatmárnémeti Electrolux vállalatnál, mivel az alkalmazottak elfogadták a vezetőség utolsó ajánlatát, és befejezték a 20 munkanapja tartó sztrájkot. A január 24-én elindult munkabeszüntetés oka az volt, hogy a vállalat vezetősége az idei évre számos megvonást tervezett, kihasználva a tavaly életbe lépett új Munkatörvénykönyv adta lehetőségeket. Sorin Faur szakszervezeti elnök kihangsúlyozta, az alkalmazottak kitartásának és összefogásának köszönhető, hogy meg tudták nyerni ezt a csatát egy multinacionális céggel szemben, hiszen kezdeti követeléseik 85-90 százalékát sikerült kiharcolniuk. Ezek elsősorban a fizetésemelésre, az elbocsátások esetén adandó végkielégítés mértékére, és sok más jogosultságra, prémiumokra vonatkoznak. Ezáltal végső soron elérték a céljukat, hogy a fizetésük ne csökkenjen a tavalyihoz képest, sőt egy keveset emelkedni is fog. Az alkalmazottak áldozatot is vállaltak hiszen a sztrájknak köszönhetően egy havi fizetésük elmarad. Egyetlen fontosabb követelésükről mondtak le, mégpedig arról hogy a vállalat fizesse ki számukra az ebédszünetet is.

 

Tegnap a szatmárnémeti Electrolux vállalat sztrájkoló alkalmazottai elfogadták a vezetőség utolsó ajánlatát, így véget ért a munkabeszüntetés. Ennek megfelelően január elsejétől visszamenőleg 120 lejjel emelkedik a fizetésük, régiségi, azaz hűségpénzt kapnak, amely elérheti az alapfizetés 25 százalékát, tájékoztatott Sorin Faur szakszervezeti elnök. Elbocsátásuk esetén a végkielégítést úgy számolják ki, hogy a fizetést és a régiségi pótlékot megszorozzák a ledolgozott évek számával. Ebédjegyeket kapnak minden munkanapra, év végi prémiumot, amely megegyezik a fizetés 110 százalékával. A fizetésalap fölött 2 százalékos pénzalapot különítenek el speciális igényekre, és egy külön alapot az ösztönző célú prémiumokra.

Megmaradnak

Megmaradnak a munkakörülményekre adandó egyéni juttatások, hétfőtől szombatig a pluszórákért az alap órabér 175 százalékát fizetik ki, vasárnap és hivatalos ünnepnapokon pedig a 250 százalékát. Prémiumot adnak március 8-ra, 8 lejt kapnak a munkások az utazási költségekre naponta a szombati és vasárnapi napokra. Az a munkás, aki 25 évet dolgozott le a vállalatnál a fizetése 50 százalékának megfelelő prémiumot kap. A vezetőség végül abba is beleegyezett, hogy a szakszervezet székhelye a gyárban kapjon helyet, be is bútoroznak egy irodát ezzel a céllal, tájékoztatott a szakszervezeti elnök.

 Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!