ERDON Helyi hírek

2012.02.02. 15:37

Közterületfenntartás: eredmények, tervek

Nagyvárad - Eredményes évet zártak, ám volt, ami beárnyékolta, mondta Bimbó-Szuhai Tibor, a Közterület-fenntartó Rt. műszaki igazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón. Tervekről, megvalósításokról is szólt.

Nagyvárad - Eredményes évet zártak, ám volt, ami beárnyékolta, mondta Bimbó-Szuhai Tibor, a Közterület-fenntartó Rt. műszaki igazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón. Tervekről, megvalósításokról is szólt.

 

Az egyik fontos változás, hogy önálló ügyvitelű vállalatból Rt.-vé alakult a volt RAPAS a tavalyi év folyamán – ez főleg a pályázati pénzek lehívása szempontjából jó. Az adatok szerint jó évet zártak – ám ő mégsem találja jónak, hiszen egy tragikus haláleset árnyékolja be tavalyi tevékenységüket. Ennek nyomán adminisztratív intézkedéseket hoztak, leváltották az ősi strand vezetőségét, és bírósági tárgyalás is folyamatban van: mint megtudtuk, a tragikus véget lelt gyermek szülei perelik az Rt.-t.

 

Korszerűsítés

 

Folytatták a városi köztemető intenzív takarítását, főleg a Nufărul negyed felöli részen láthatóak a változások: korábban valóságos dzsungel volt itt, most jóval átláthatóbb. Két Mercedes halottaskocsit helyeztek üzembe, elkezdték a hangosítás szerelését a városi kápolnában, s rövidesen jelentős bővítési munkálatok kezdődnek. Csaknem hat hektárral bővül a temető, már aláírták a tendert, kezdődhet a beruházás. Az új terület a Szőllősi út felöl található, a mostani bejárattól messze, viszont oda külön bejáratot terveznek. A magyar nyelvű ügyfélszolgálat folyamatos a temetőben, s ezt sokan is veszik igénybe. A Toamnei utca meghosszabbításával gyakorlatilag lehetetlenné vált a faiskola őrzése, ezért tevékenysége jelenleg nincs. Tavaly a korábban nevelt facsemetékből és élősövényből adtak a tulajdonostársulásoknak, sajnos az idén ez már nem lesz lehetséges.

 

Állatkert

 

Elkészült az állatkert 66%-a, jelenleg a munkálatok egy látványos szakaszához értek: elkezdték a bejárati fogadóépület alapozását, miután a régi, sárga épületet már lebontották. Megépült többek között a majomház, a papagájház, a denevérház, a hüllőknek való terrárium, a pelikánház, az orvosi rendelő. Egy nemzetközi szimpóziumot is szerveztek tavaly többek között az állatok jogairól, s ennek egyik célja a kapcsolatok ápolása volt, ugyanis a projektben nincs elkülönítve pénz állatvásárlásra, úgyhogy cserékre és adományokra számítanak. Folyamatban van a versenytárgyalás megszervezése a Törvényszék utcai parkolóház megépítésére, megszületett a tanácsi határozat az épület kiürítésére, ezt követi a bontás és az új épület kivitelezése. Saját erőforrásból fogják biztosítani a nagypiac külső részének befedését (ez 8,8 milliárd lejbe kerül majd), jelenleg zajlik a tenderfüzet összeállítása. A munkálatok nem fogják az árusokat érinteni, mondta a műszaki igazgató.

 

Nymphaea projekt

 

A nagyváradi strandokról is szó esett: a városi strandon nagyszabású felújítás kezdődik, melynek nyomán a létesítmény Románia legmodernebb strandja lesz, beltéri és kültéri részekkel. A műszaki igazgató szerint még a debreceni strandon is túltesz majd, mind terület, mind korszerűség szempontjából. A projekt értéke 15 millió euró, s hetven százalékát az unió biztosítja. Jelenleg szintén a versenytárgyalás megszervezése van folyamatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!