ERDON Helyi hírek

2012.02.26. 14:21

Kihelyezett magyar osztályok Várad-Rogériuszon

<span style="color: #000000;">Nagyvárad- Csütörtök délután találkozóra invitálták azokat a szülőket, akik ősztől a gyermekeiket a Mihai Eminescu Főgimnázium magyar előkészítő, első vagy ötödikes osztályába szeretnék járatni.

Nagyvárad- Csütörtök délután találkozóra invitálták azokat a szülőket, akik ősztől a gyermekeiket a Mihai Eminescu Főgimnázium magyar előkészítő, első vagy ötödikes osztályába szeretnék járatni.

 

 

A találkozó különlegessége abból származott, hogy a Mihai Eminescu Főgimnáziumban ősszel induló, magyar nyelvű előkészítő, első és ötödik osztályok Nagyvárad-Rogériuszon, a volt 17-es iskola Aluminei utca 88. szám alatti épületében fognak működni, vagyis közel a leendő diákok lakhelyéhez. A szüleiket és csemetéiket Halász Ilona tanító néni fogadta: a gyermekeknek egy osztályteremben szerveztek programokat (melyen több, eminescus középiskolás is ott volt), miközben a felnőttek a tanári szobában foglaltak helyet. A tanácskozáson megjelent Oprea Adriana leendő osztályfőnök, Hochhauser Enikő, a Mihai Eminescu Főgimnázium aligazgatónője, Kéry Hajnalka főtanfelügyelő-helyettes, valamint Farkas Tünde és Pálhegyi Farkas László tanfelügyelők.

 

Közel a lakhelyhez

 

A meghívottak először ismertették a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat, majd igyekeztek válaszolni a felmerült kérdésekre. Többek közt elhangzott, hogy március 5-16. között zajlik a beíratkozás azokba a tanintézetbe, ahová a gyermekek a körzesítés alapján tartoznak. Amennyiben maradnak üres helyek, március 20-27. között ezek függvényében beirathatóak egyéb iskolákba is, ezt követően pedig még lesz két szakasz áprilisban és májusban, amikor beirathatóak az első két fordulóban valamilyen okból kimaradt gyermekek. Az első körben a tanintézetek kötelesek fogadni a körzetükhöz tartozó valamennyi leendő kisdiákot, akár a beiskolázási terv módosítása vagy újabb osztályok indítása árán is, viszont a második fázisban vissza lehet utasítani a jelentkezőket, amennyiben nincs hely. Amikor valamely szülő beíratja a gyermekét, utóbbi neve bekerül egy adatbázisba, elkerülendő többek közt azt, hogy egyszerre több helyre is beirassanak valakit. Az ötödik osztályba egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor kezdődnek a beíratkozások, mert a minisztérium még nem közölte.

Az Aluminei utcai épületben induló osztályokba való beíratás melletti érvként egyebek mellett elhangzott, hogy kényelmes körülmények, jól dotált osztálytermek és szaklaboratóriumok, valamint jól képzett tanárok várják az iskolásokat, és időt lehet megspórolni azzal, hogy a tanintézet a lakhely közelében van. Fő ellenérvként viszont az fogalmazódott meg, hogy a szülők azért szeretnék egy másik, központi iskolába iratni a gyermekeiket, mert ismerik az ottani tanítónőt.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!