ERDON Helyi hírek

2012.02.03. 10:18

Kevesebb pénz jut útfelújításra

A Szatmárnémeti Helyi Tanács tegnapi döntése értelmében elkezdődhet Károlyi út felújításának procedúrája, a Dorobanţilor utca felújítása tervezői hiányosság miatt egyelőre halasztódik.

A Szatmárnémeti Helyi Tanács tegnapi döntése értelmében elkezdődhet Károlyi út felújításának procedúrája, a Dorobanţilor utca felújítása tervezői hiányosság miatt egyelőre halasztódik.

 

Kevesebb pénzt fordít idén az önkormányzat az utak rehabilitálására, de a 16-os, 15-ös és Carpaţi lakónegyedekben a járdák javítását szeretnék befejezni, ugyanakkor a 16-os lakótelepen két kisebb parkolót is kialakítanak a tervek szerint, hogy a lakónegyed forgalmát szabályozni lehessen.

A polgármester kihangsúlyozta, az első és legfontosabb beruházás az idei esztendőben Szatmárnémeti terelőútjának a projektje: a 109I jelzésű földút Szatmárnémetit, a „Gostat–tömbházaktól” Lázárival köti össze, ezt újítanák fel. Ilyés szerint ezzel megvalósul a nehézgépjármű–forgalom elterelése a megyeközpontban.

 

Felújítás három szakaszban

A másik fontos beruházás, amiről a tanácsosok tegnap szavaztak, a Károlyi út felújítása, melyet 3 szakaszban szeretnének kivitelezni. A 19-es országút egy részét képező útszakasz hosszúsága 3,042 kilométer, szélessége átlagosan 15 méter, és a legtöbb helyen négysávos. A polgármester elmondta, a tegnap elfogadott tanácsi határozatot követően legkésőbb egy hónapon belül elkészül a műszaki dokumentáció, körülbelül márciusban írják ki a licitet, és optimális körülmények között május végén kezdheti el a győztes cég a munkálatokat. Amennyiben viszont a versenytárgyalás eredményét megfellebbezik, a munkálatok kezdete is csúszni fog. A munkálatok becsült értéke 6,5 millió euróra rúg, melyből idén 600 ezer euró értékű munkálatot végeznek majd el. Ha minden az elképzelések szerint alakul, akkor először a Brânduşa utca és a városhatár közötti útszakaszt rehabilitálják. Itt az Apaserv Rt. az út egyik oldalán kiépíti a szennyvízhálózatot, majd az alapoktól kezdve építik újjá az említett útszakaszt. A Brânduşa és a Burgya sarok közötti útszakaszon az aszfaltréteget cserélik, ezt már csak az elkövetkező esztendőben. A polgármester elmondta, amennyiben nem tudják a munkálatokat június elején elkezdeni, akkor az idei évben csak az aszfaltozási munkálatokat végzik el, mivel az országutat nem hagyhatja a téli időszakra felbontva.

 

A döntést halasztották

 

Ugyancsak az infrastruktúra fejlesztése érdekében szeretnék idén a Noua utcát korszerűsíteni, ugyanakkor a Depozitelor és a Dorobanţilor utcák felújításának dokumentációját is elkészítik. Biztos kivitelezésnek tűnik az, hogy kicserélik a Korzón található térköveket, erre a célra az önkormányzat 500 ezer lejt különített el. A munkálatokat még tavasszal elvégzik, hogy a teraszok kihelyezését ne akadályozzák. A Dorobanţilor utca rehabilitálásáról is kellett volna dönteniük tegnap a tanácsosoknak, ám a műszaki dokumentáció kidolgozásakor a tervező nem vette figyelembe a geotechnikai fúrások eredményeit, így az urbanisztikai bizottság kérésére ezt a napirendi pontot elhalasztották. A tervek átdolgozása után a tanácsosok újból szavazhatnak az útszakasz modernizálásáról, hiszen az említett útszakasz felújítása és a szennyvízhálózat kiépítése fontos az optimális közlekedési feltételek biztosítása érdekében, ugyanakkor ezen az útszakaszon szeretnék a nehézgépjármű forgalmat elterelni a 81-es számú európai jelzésű útról, mely átszeli a megyeközpontot. A szakértői vélemény szerint a Dorobanților utca 901 méteres útszakaszát szeretnék modernizálni, az utca többi részén már megtörtént ez a folyamat, igaz helyenként kifogásolható minőségben. Az önkormányzat a modernizációs munkálatok mellett a meghibásodások kijavítását is meg szeretné oldani. A munkálatok során az említett útszakaszon új alapot öntenek és aztán kerül csak sor az aszfaltozási munkálatra. Mindemellett külön figyelmet fordítanak az árkok kitakarítására, illetve azok kialakítására, a csatornázás rendbetételére, hogy a víz ne álljon az úttesten. A munkálatok becsült értéke az említett útszakaszon 376 015 euró, áfa nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!