ERDON Helyi hírek

2012.02.02. 08:57

Képek nyelvén 10-es

A Minerva Művelődési Egyesület egy idő óta mind többet és többet hallat magáról. Nemcsak a Szabadság napilapot adja ki, hanem a hajdani Lázár házat is felújítja. Cs. Gyimesi Éváról elnevezett termében a XXI. századnak is megfelelő környezetet tudott teremteni bizonyos rendezvényeinek.

A Minerva Művelődési Egyesület egy idő óta mind többet és többet hallat magáról. Nemcsak a Szabadság napilapot adja ki, hanem a hajdani Lázár házat is felújítja. Cs. Gyimesi Éváról elnevezett termében a XXI. századnak is megfelelő környezetet tudott teremteni bizonyos rendezvényeinek.

Legújabb szenzációjuk: Rohonyi D. Iván, a Szabadság című napilap fotoriportere a sajtóban megjelent képeiből egy nagyon igényes válogatást állított ki.

Az eseményt felvezető beszédében Tibori Szabó Zoltán, az egyesület elnöke remekül érzékeltette, mennyire változatos egy fotoriporter élete, hiszen neki, mindenütt, ahol valami is történik, jelen kell lennie ahhoz, hogy a lapban megjelenő képet elkészítse. Nem elég csak ott lenni, de a fotoriporternek a lehető legfontosabb mozzanatnak az ezred részét úgy kell megörökítenie, hogy az a teljes eseményt tudja az olvasó számára érzékeltetni. Ami távolról sem egy könnyű dolog. Mert nemcsak néznie kell, de látni azt, ami jellemző arra, ami ott történik. Ha ez sikerül, akkor a lapban megjelenő kép teljesítette azt az elvárást, amiért készült.

Idézném befejező gondolatának egy részletét: „Kívánom, hogy érdeklődése soha ne lankadjon, továbbra is legyen a mi szemünk, ami nem csupán néz, de lát is.”

Dorel Găină fotóművész, a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem, valamint a Sapientia EMTE tanára, Rohonyi D. Iván munkásságát a szakember szemével nézte. A digitális technikával készült 40 dararabot felölelő kiállítás bizonyítja Rohonyi D. Iván, több évtizedes tapasztalattal a háta mögött, bizonyítottan az egyik legjobb fotoriporterek közül való. Nemcsak profi fotográfus, hanem művész, költő és filozófus is egyben. Ezek a tulajdonságok visszatükröződnek a lapban megjelent képein is.

Ezzel a kiállítással méltó módon tiszteleg Szathmári Pap Károly születésének 200. évfordulója alkalmából szervezett programsorozatnak is.

A fotográfia történetében az első elméleti megfogalmazást Arisztotelész,( I. e. 384 – i. e. 322) görög tudós és filozófus adta, aki a modern fénytan alapelveit fogalmazta meg. Azóta évezredeken keresztül napjainkig, ezt a tudományt állandóan fejlesztették. Elérve azt a szintet, melyet most jóformán mindenki használ.

Rohonyi D. Iván az utóbbi három év terméséből állított ki. Ugyanakkor a mai kor lehetőségeit is kihasználva, kivetített képek sokaságával is tanúsíthatta, hogy a legnagyobb fejlődést a sajtófotó kialakulása tette. Ma már valamire való lapot, kiadványt fénykép nélkül elképzelni sem tudnak. A képei nemcsak informálják a nézőt az adott helyzetről, eseményről, hanem esztétikai élményt is nyújtanak.

Iván munkássága bizonyítja, mennyire változatos tud lenni a mai fotó világa.

 

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!