ERDON Helyi hírek

2012.02.20. 11:35

Kamarazene hangverseny

Vasárnap este a római katolikus Barátok templomában Tokaji Ágnes és Costin Éva (hegedű), valamint dr. Marcu Ágnes és Bozsódi Beáta (gordonka) kevésbé ismert három kompozícióval mutatkozott be.

Vasárnap este a római katolikus Barátok templomában Tokaji Ágnes és Costin Éva (hegedű), valamint dr. Marcu Ágnes és Bozsódi Beáta (gordonka) kevésbé ismert három kompozícióval mutatkozott be.

 

 

 

Műsorukban elhangzott Franz Anton Hoffmeister (1754–1812) két triója (op. 28, nr. 1 C-dúr, valamint a nr. 2 G-dúr). A német komponista egy zenei kiadót alapított, amelyet később majd a Peters kiadóvállalat vett át. A szerző a klasszikus stílus mesterét utánozza, s csupán csak fuvolára több mint 300 kompozíciót írt. Egyben ő volt a bécsi egyházi zene karmestere. Ezt követően Friedrich August Kummer (1807–1879) C-dúr gordonkára (op. 22) írt duettje hangzott el. A német származású szerző csellista, egyben pedagógus. 1814-ben C. M. von Weber kinevezte a Royal Opera House-ba. Befejezésül Johann Baptist Vanhal (1739–1813) 15 Rövid 2 hegedűre és csellóra írt triója csendült fel. A holland családból származó cseh zeneszerző egyben hegedűművész is volt. Olaszországban kapcsolatot teremt Gluckkal és Gassmannal, majd Erdődi János magyar gróf udvarában volt zenész. Legjelentősebbek szimfóniái, amelyekben cseh népdalelemeket is feldolgozott. Fontos szerepet játszott a bécsi szimfónia típusának a kialakításában. Nagyra becsülte őt Joseph Haydn is.

A Hoffmeister kompozíciót igen közvetlenül és érzékletesen adta elő a Tokaji-Costin-Bozsódi hármas. Kummer duettjét igen muzikálisan szólaltatta meg a két előadó. Különösen tetszett a 3. tétel dallamíveinek szép megformálása, amelyet Marcu Ágnes szólaltatott meg, és kísérte őt Bozsódi Beáta gordonkájával pengetősen, aki nagyon közvetlenül alkalmazkodott a mű kívánta kamarazenei hangulathoz. Igen szép muzsikát hallhattunk, amikor megszólaltak Vanhal triói (Tokaji-Costin-Marcu előadásában). A kiváló zeneszerző sajátos, már a bécsi klasszicizmus muzsikáját idéző dallamíveinek felszínre hozása is nagy sikert aratott. Érdekessége volt a koncertnek, hogy fellépett az első osztályos Costin Albert (Costin Éva fia), aki két hegedű kíséretével Natalia Baklanova orosz zeneszerzőnő Mazurkájával örvendeztette meg a hallgatóságot.

Tuduka Oszkár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!