ERDON Helyi hírek

2012.02.16. 15:02

Jó évet zárt a nagyváradi Ingatlankezelőség

Nagyvárad- Csütörtök délben az RMDSZ Sas palotabeli székházában sajtótájékoztatót tartottak Benyovszki Tünde és Porsztner Béla, a nagyváradi önkormányzat Ingatlankezelő Hivatalának aligazgatói, valamint Delorean Gyula városi tanácstag. Tevékenységi beszámolók és tervek hangzottak el.

Nagyvárad- Csütörtök délben az RMDSZ Sas palotabeli székházában sajtótájékoztatót tartottak Benyovszki Tünde és Porsztner Béla, a nagyváradi önkormányzat Ingatlankezelő Hivatalának aligazgatói, valamint Delorean Gyula városi tanácstag. Tevékenységi beszámolók és tervek hangzottak el.

 

 

Az Ingatlankezelő Hivatal tavalyi tevékenységéről számoltak be, illetve az idei terveket is ismertették. Benyovszki Tünde arra hívta fel a figyelmet: az intézmény a Helyi Tanács alárendeltségébe tartozik és működési feladata a román állam vagy a város tulajdonában levő ingatlanok felügyelete. A parkolási osztály bővítése miatt tavaly 183-ra emelkedett az alkalmazottai száma (mely a korábbi években csökkenő tendenciát mutatott) és 3,4 millió lejt költöttek személyzeti kiadásokra. Az Ingatlankezelőség tulajdonában van, illetve felügyelete alá tartozik összesen 2334,35 hektárnyi telek, melyek közül 2155,98 hektár az önkormányzat közterülete, 163,72 hektár a város magántelke, 14,65 hektár pedig az államé. Tavaly az intézmény 23.253.207 lej bevételt könyvelt el, ami növekedést mutat a 2010-es 14.874.776 lejhez képest. Ebből több mint 7,5 millió lej koncessziókból és bérbeadásból, 6,8 millió lej parkolókból, 8,9 millió lej pedig javak eladásából származott. 2011-ben ugyanakkor különböző végrehajtásokból 2,4 millió lej folyt be, 1 millió lej magánszemélyektől és 1,4 millió lej jogi személyektől. Működésre 27,9 millió lejt, befektetésekre 21,5 millió lejt költöttek, viszont bevétel származott a sportcsarnok (1,3 millió lej), az olimpiai méretű medence és a fedett úszoda (1,2 millió lej), a stadion (1,2 millió lej), a Gyermekváros (472 ezer lej) és a vár (550 ezer lej) üzemeltetéséből.

 

Beruházások

 

Ami a beruházásokat illeti, ezek összege meghaladta a 21,5 millió lejt, az oktatással kapcsolatos invesztíciók értéke megközelítette a 6,6 millió lejt, oktási intézmények javítására pedig 1,7 millió lejt költöttek. Két teljesen új beruházást eszköltek a múlt esztendőben: az iskolai campus (8,3 millió lejt számoltak el, áfával együtt), illetve az idén elkészülő Liszt Ferenc utcai óvoda (1,8 millió lej). Korszerűsítették az Emanuil Gojdu Főgimnáziumot (298 ezer lej), befejezték a kőszínház harmadik renoválási szakaszát (7,3 millió lej), kész lett a nyári színház (1,3 millió lej), bővítették a Poieniţei utcai bölcsődét (246 ezer lej), és a 30. számú óvodát (631 ezer lej), felújították a 19. számú óvodát (270 ezer lej) és a Bihorul Sportiskola bentlakását (118 ezer lej), az idén működésbe lépő számlálós beléptetőrendszert vásároltak a Bodola Gyula Stadionnak (439 ezer lej) és klímarendszert szereltek fel a sportcsarnokban (110 ezer lej). Ugyanakkor uniós forrásokból elkezdték három tanintézet renoválását: Avram Iancu Általános Iskola (a kivitelezés áfa nélkül 1,6 millió lejbe került), Andrei Şaguna Iskolacsoport (887 ezer lej) és Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium (1,6 millió lej).

 

Idei tervek

 

Az idei tervek közül az aligazgatónő megemlítette: közlekedésbiztonsági kamerarendszer felszerelése Várad közterein (900 ezer lej), a városba érkező járművek rendszámtábláinak leolvasásához szükséges videókamera rendszer megvásárlása (350 ezer lej), napenergiával működő parkolóórák megvétele (600 ezer lej), műemléképületek és műemlékek felújítása (1,8 millió lej), a Sas-palota homlokzatának és tetőszerkezetének rendbetétele (1,3 millió lej), az Ullmann Palota tetőszerkezetének felújítása (500 ezer lej), a Bodola Gyula Stadion modernizálása (962 ezer lej), a várad-őssi sporttelep korszerűsítése és bővítése (1 millió lej), valamint az 53. számú óvoda (500 ezer lej), a 46. számú óvoda (500 ezer lej), a 2. számú bölcsőde (400 ezer lej), a Dacia iskola (1 millió lej) és a 16. számú iskola (1 millió lej) felújítása.

Porsztner Béla aligazgató kifejtette: 2011-ben 45 parkolóautomatát szereztek be, melyekből 36-ot helyeztek üzembe, a fennmaradt 9-et pedig idén szerelik fel. A központban 1334 új, fizetőhelyes parkolót létesítettek, a városban 4566 lakhely szerinti parkolóhelyet hoztak létre. Az egyórás, telefonos parkolófizetést 234.247-en vették igénybe, a hét órást 4614-en, a voucher típusút pedig 10.677-en. Az Ingatlankezelőség 54.420 bírságot szabott ki szabálytalan parkolásért, 3894 járművet vontatott el, 2827 autót bilincseltek meg és 12 elhagyatott kocsit szállíttatott el. Az idén befejeződik a Szent László téri Kováts-féle ház homlokzatának rendbetétele és a kolozsvári műemlékvédő hivatal engedélyt adott a Moskovits Palota felújítására. Ugyanakkor folyamatban van az engedélyeztetése a neológ zsinagóga, a Stern Palota, a Vámház utca és a Kert utca sarkán lévő Blayer-ház és a Zöldfa utca 21. szám alatti ingatlan felújításának.

 

Holnaposok szoborcsoport

 

A sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy elkészült a várad-rogériuszi Gyermekváros esővízelvezető csatornarendszere és megtörtént a hegyaljai kultúrotthon felújítását célzó tendereztetés, tehát megvan a kivitelező és nyáron valószínűleg át lehet majd adni a művelődési otthont; valamint májusra várható a Holnaposok-szoborcsoport felavatása, az Ady Endre Középiskola előtt. Delorean Gyula helyi tanácsos bejelentette: abban bízik, hogy májusban fel lehet majd avatni az I. és II. világháborús hősök emlékművét is, mert Ilie Bolojan polgármester is beleegyezett ennek helyszínébe, így a február 29-i tanácsülés napirendi pontjai közt fog szerepelni a határozattervezet.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!