ERDON Helyi hírek

2012.02.20. 08:10

IV.Máté Imre szavalóverseny Érmihályfalván IV.Máté Imre szavalóverseny Érmihályfalván

Bihar megye - Három település egy-egy diákja szerzett első helyezést a szombaton Érmihályfalván megrendezett IV.Máté Imre Szavalóversenyen.

Bihar megye - Három település egy-egy diákja szerzett első helyezést a szombaton Érmihályfalván megrendezett IV.Máté Imre Szavalóversenyen.

 

 

A korábbi napok kedvezőtlen időjárásához igazodva az idei szavalóverseny kezdési időpontját a kora délutáni órákra tették, hogy minden jelentkező biztonságosan megérkezzen a helyszínre, hiszen most első alkalommal már az egész megyéből vártak a szervezők jelentkezőket. Végül mintegy 70 kisdiák állt a zsűri elé három kategóriában, hogy elmondjon egy-egy Máté Imre gyerekverset. (Talán megbocsátják az olvasók, ha a tudósító magán véleményének ad hangot, mikor ezen a helyen a szervezők figyelmébe ajánlja: talán nem lenne haszontalan elgondolkodni a kiírási szabályok módosításán a jövőre nézve, hogy ne kelljen a zsűrinek és a hallgatóságnak némely verset szinte már unalomig hallgatni.)

 

Jótanácsok szavalóknak

 

Mint érdekesség jegyezzük meg, hogy idén először román nyelven is hangzott el Máté Imre-vers, bizonyítva: a költő sorai fordításban is megállják a helyüket. Az előadó ifj.Oláh István különdíjban részesült. A díjak átadása előtt a zsűri nevében Pataki István költő, Máté Imre egykori barátja értékelt. Ebben színvonalasnak ítélte a versenyt, ugyanakkor néhány hibára is felhívta a figyelmet: a sor végén nem kell "megnyomni" a rímeket, főleg, ha a gondolat fonala folytatódik a következő verssorban; ne essünk az úgynevezett énekes beszéd hibájába, amit a költő egy merényletnek értékelt az anyanyelvünk ellen; először a vers hangulatát kell "megfogja" a szavaló, és ez után tud "érzelmi logikával" közelíteni annak üzenetéhez. Pataki István azt tanácsolta a gyerekeknek: legyenek büszkék beszédükre, anyanyelvükre, mely olyan nyelv, mely kötelez. Ezt követően számos különdíjat osztottak ki, és minden olyan településre jutott belőlük, ahonnan jelentkeztek a versenyre.

 

Díjak, különdíjak

 

Ezeken felül a zsűriben is helyet foglalt Kovács Zoltán polgármester különdíjait Zsorda Dorottya (Szalonta), Balázs Tímea (Érmihályfalva) és Tóth Levente (Érsemjén) vehette át. Nyakó József helyi RMDSZ-elnök különdíjait Boldog Donáta, Kovács Balázs és Balázs Eszter (mindhárman Érmihályfalva) kapta. A zsűri döntése alapján (melynek meghozatala során holtversenyre, majd újra szavalásra is sor került) a következő sorrend alakult ki kategóriánként: I.-II. osztályosok - 1.Somogyi Csilla, 2.Kelemen Hilda Orsolya, 3.Molnár Boróka (mindhárman Érmihályfalva); III.-IV. osztályosok - 1.Tóth Levente (Érsemjén), 2.Kovács Balázs, 3.Tóth Judit (mindketten Érmihályfalva); V.-VI. osztályosok - Zsorda Dorottya (Szalonta), 2.Nagy Krisztina Dóra, 3.Kelemen Lilla Kornélia (mindketten Érmihályfalva). A gyerekek mellett a felkészítő tanárok is kaptak okleveleket, illetve mindenki átvehetett egy emlékkiadványt, melyben Máté Imre életútja, és néhány verse mellett a költő emlékének ápolásához kötődő eseményekről, illetve hozzá közel állt személyek visszaemlékezésit lehet olvasni.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!