ERDON Helyi hírek

2012.02.03. 07:47

Hideg, de az évszaknak megfelelő az időjárás

Bihar megye - Bár a médiából azt halljuk, hogy "rendkívüli hideg" várható, a szakemberek figyelmeztetnek: az évszaknak megfelelő időjárás van - csak elszoktunk tőle. A napokban a székelyhídi meteorológiai megfigyelő állomáson jártunk.

Bihar megye - Bár a médiából azt halljuk, hogy "rendkívüli hideg" várható, a szakemberek figyelmeztetnek: az évszaknak megfelelő időjárás van - csak elszoktunk tőle. A napokban a székelyhídi meteorológiai megfigyelő állomáson jártunk.

 

 

Ahogy mondani szokás "a régi öregek" mondogatták, hogy az egykori telek idején már Imre napjára (november 5.) leesett a nem ritkán térdig, vagy még nagyobb hó, ami aztán tavaszig meg is maradt. A tél "szorítása" nem engedett hónapokon keresztül. Manapság már megszoktuk, hogy lépten-nyomon hallunk a klímaváltozásról, és esetleg csak legyintünk rá, pedig ennek egyik hozadéka lehet, hogy változtak, de legalábbis eltolódtak némileg az évszakok. Ezekben a napokban -15 és -20 Celsius fokos hőmérsékletet jósolnak a meteorológusok, de figyelmeztetnek, hogy ennél hidegebb is lehet térségünkben. A hideg még éppen jókor jött abból a szempontból, hogy a növények rügyei már-már bontakozni kezdtek az eddigi enyhe időben, sok helyen már a hóvirág is kidugta fejét - sokkal nagyobb lett volna a baj, ha a korai kipattant rügyek fagytak volna le, de még jobb lenne, ha egy kis hó is borítaná a földeket - mondják a gazdák.

 

Hidegrekordok

 

Bár a média nagy része rendkívüli hideget emleget, a szakértők azt mondják: az évszaknak megfelelő az időjárás, csak már elszoktunk tőle. Míg Székelyhídra tartottam, a rádióban hallottam: az idei tél leghidegebb éjszakája volt Romániában a keddről szerdára virradó, amikor -32.5 Celsius fokot mértek a Kovászna megyei Bodzafordulón (Întorsura Buzăului), amit az ilyen hidegek miatt Kis-Szibériának is emlegetnek, a "legmelegebb" pedig Világoson (Arad megye) volt, -7 fok. Ugyanekkor, azaz szerda reggelre mérték az idei tél leghidegebb értékét az Észak-Erdélyi Regionális Meteorológiai Központhoz tartozó Székelyhídi Meteorológiai Állomáson is, -13.4 Celsius fokot, tudtam meg Máté Piroska szolgálatos meteorológustól. Az adat reggel 7.30 órás mérésből származott, és a levegő hőmérsékletét mutatta, amit 2 méteres magasságban mérnek. A talaj szintjén 12.8 fokot mutattak a hőmérők, és észak-keleti szél fújt.

 

Több, mint 4 évtized

 

A székelyhídi meteorológiai állomás műszerei tengerszint feletti 124.5 méteres magasságban vannak, az úgynevezett Veres dombon, mely a vörös agyagrétegről kapta nevét, tudtam meg Melán Zoltántól, a megfigyelőállomás vezetőjétől, akivel együtt kapaszkodtunk fel a megfigyelési pontra. Melán Zoltán 42 éve (!) teljesít szolgálatot folyamatosan a központban, és idén tavasszal fog nyugdíjba vonulni. Felidézte, hogy 1999-ig a központ a Vízügyi Igazgatósághoz tartozott, aztán a temesvári Bánság-Körös Regionális Meteorológiai Központhoz, majd egy újabb átszervezés nyomán manapság a nagyváradi és a nagybáródi (Borod) állomással együtt a kolozsvári Észak-Erdélyi Regionális Meteorológiai Központhoz tartoznak. Hajdanán öten is váltották egymást a szolgálatban, mely folyamatos volt éjjel-nappal, de már csak hárman vannak, és csak a nap bizonyos szakaszaiban. Ha ő nyugdíjba megy, akkor ketten maradnak kollégái, mert nem vesznek fel mást e helyére - itt is érződik, hogy stílusosak legyünk, a válság hideg szele.

 

Összesített adatok

 

Ennyi évvel a háta mögött nem is jelenthet gondot sorolni: a megfigyelésnek van vizuális része - azaz egyszerűen megnézik, hogy milyen a látótávolság (vannak viszonyítási pontok), milyen az égbolt felhőzete, milyen meteorológiai jelenségek figyelhetőek meg, és van műszeres mérés - a szél iránya, sebessége, minimum és maximum hőmérséklet levegőben és talajon, páratartalom, csapadékmennyiség, napsütés-időtartam. A mért adatokat pontosan meghatározott időközönként közlik a kolozsvári központtal, onnan pedig továbbítják a fővárosba, ahol összesítik azokat az egész országból beérkezettekkel - és abból születnek meg azok az előrejelzések, melyeket aztán az úgynevezett sztár-meteorológusok bemondanak a híradókban. Mire a megfigyelő állomásról visszaérkezünk az irodába, már azt is tudjuk, hogy a reggeli hideg kora délutánra -1.6 fokra enyhült 42%-os relatív páratartalom mellett, de továbbra is fújt az észak-keleti szél, 2 m/s sebességgel. Mint említettük, a székelyhídi állomáson megfigyeléseket végeznek, így szolgáltatva adatokat a központilag készülő előrejelzésekhez. Ezek pedig azt jósolják: az elkövetkezendő napokban még nagyobb hidegre kell számítani.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!