ERDON Helyi hírek

2012.02.24. 10:53

Határon átívelő projektekről szavaztak

A szatmárnémeti tanácsosok jóváhagyták két, Nyíregyházával közösen kidolgozott projekt önrészének finanszírozását. A projektek a média képviselőinek, illetve a vállalkozóknak szólnak.

A szatmárnémeti tanácsosok jóváhagyták két, Nyíregyházával közösen kidolgozott projekt önrészének finanszírozását. A projektek a média képviselőinek, illetve a vállalkozóknak szólnak.

 

A Szatmárnémeti Helyi Tanács tagjai tegnap rendkívüli ülés keretében két határon átívelő projekt önrészének fedezéséről szóló határozattervezetet hagytak jóvá. A Media-Toolbox elnevezésű projekt célja integrált sajtóeszközök létrehozása, illetve fiatal sajtósok képzése. A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködés Program 2007-2013 keretében kidolgozott projekt vezetője a nyíregyházi Város-Kép Nonprofit Egyesület, míg a projekt partnere Szatmárnémeti önkormányzata. A helyi önkormányzat 675 eurót kell biztosítson a pályázat önrészeként, ugyanakkor mivel a szerződést utólag finanszírozza meg az EU, a megyeközpont 33 063 euróval kell megelőlegezze a projektet, melyet az elszámolást követően visszakap a projektvezetőtől. A 16 hónapos lefutású projekt elsődleges célja egy információs adatbázis kidolgozása, melyen olyan közérdekű híreket osztanának meg, melyeket a médiában dolgozó személyek felhasználhatnak. A program során a határ mindkét oldaláról 6-6 fiatal vehet részt különböző szakirányú képzésen, és egy alkotótábor keretében a kapcsolat kiépítésére is lehetőségük nyílik. A projekt során ugyanakkor két magyar és két román nyelvű, egyenként 25 perces televízió-, 8, egyenként 60 perces rádióműsor készítését, illetve 4 darab, 25 ezer példányszámú lapban, román és magyar nyelvű újságcikk megjelentetést tervezik.

 

Business tour

Ugyancsak határon átívelő projektet dolgozott ki Nyíregyháza önkormányzata, melyben partner Szatmárnémeti. A Business tour elnevezésű projekt célja olyan események szervezése, ahol a két város vállalkozói találkozhatnak és megismerkedhetnek egymás tevékenységével. A helyi önkormányzat 558,20 eurós önrészt kell biztosítson, ugyanakkor mivel a szerződést utólag finanszírozza meg az EU, a megyeközpont 27 351,8 euróval kell megelőlegezze a projektet, melyet az elszámolást követően visszakap a projektvezetőtől.

 

Nem adnak támogatást

Ilyés Gyula, a megyeközpont polgármestere a tanácsülés előtt kérte, hogy a tartalékalap létrehozásáról szóló határozattervezetet vegyék le a napirendről. Az elöljáró azzal indokolta ezen kérését, hogy a Szatmár Megyei Tanács 160 ezer lejjel támogatta a hóviharoktól sújtott megyéket, így a város már nem ajánlja fel a 20 ezer lejt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!