ERDON Helyi hírek

2012.02.02. 15:58

Eseménydús évet zártak

Nagyvárad - A Helyi Tanács szociális bizottságának, s az RMDSZ olaszi körzetének tavalyi tevékenységéről esett szó többek között az RMDSZ-nél tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. Eredményes évet zártak.

Nagyvárad - A Helyi Tanács szociális bizottságának, s az RMDSZ olaszi körzetének tavalyi tevékenységéről esett szó többek között az RMDSZ-nél tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. Eredményes évet zártak.

 

Szabó József RMDSZ-es tanácsos, a szociális, családügyi és gyermekvédelmi bizottság elnöke megemlítette egyebek mellett: amikor beállnak a nagyobb hidegek, segíteni szokták a hajléktalanszállót, olykor a hajléktalanok felkutatására irányuló akciókon is részt vesznek. Immár nyolc éve minden tavasszal támogatják a civil szervezeteket, egyházakat, évről évre egyre nagyobb összegekkel.

 

Kiszervezés

 

2008 óta megötszöröződött a szociális tevékenységet folytató szervezetek száma, s ez idő alatt megtriplázódott az az összeg, amelyet az idősgondozással, nappali gyermekgondozással, problémás gyerekekkel, hajléktalanokkal foglalkozó szervezeteknek adnak. Delorean Gyulával képviselik a magyar vonalat a bizottságban, s az idén szeretnének inkább kevesebb pénzzel több projektet támogatni. Terveik közé tartozik a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO) egyes tevékenységeinek kiszervezése, ezek közé tartozik az éjjeli menedékhely működtetése is. Egyelőre jogi akadályok vannak, de a terv az, hogy pályázat alapján felkérnek majd egy vagy több civil szervezetet a hajléktalanszálló működtetésére. Természetesen mindez az ASCO felügyelete alatt történne.

 

Chipes megoldás

 

Szó esett a rendszeres fogadóórákról, az új bölcsödei csoportok létesítéséről, továbbá a kutyatartási szabályzatról, mellyel kapcsolatban megoszlanak az álláspontok a tanácson belül is. Szabó József szerint az RMDSZ a legemberségesebb megoldást dolgozta ki, mégpedig azt, hogy a kutyákat el kellene látni azonosító chipekkel – ez egyébként egy külföldön már bevált módszer. Az SOS Dogs kutyamenhely jó munkát végez, hiszen már nem olyan vészes a kóborkutyák helyzete, mint évekkel ezelőtt, azonban az önkormányzat több támogatásban kellene részesítse, annál is inkább, mivel a külföldi szponzor jelezte, hogy kevésbé fogja támogatni, mint eddig – tette hozzá a helyi tanácsos.

 

Versenyek, sorozat

 

Kecse Gabriella, az olaszi körzet elnöke is beszámolt a tavalyi tevékenységeikről. Eseménydús évet zártak, hangzott el. Február közepén farsangi bált szerveztek az Ady Endre Kulturális Központban, (az idei bál pont szombaton zajlik majd). Harmadik éve szervezik meg áprilisban, a Magyar Költészet Napja alkalmából a Kedvenc versem című városi szintű szavalóversenyt, melyen tavaly 86 váradi diák vett részt. Bár ezúttal nem nyert díjat, az olaszi körzet is jelen volt a majálison, a gulyások versengésében – s a jó zenében, sokrétű programokban is kedvüket lelték. A maga nemében egyedülálló az Egy kis séta Adyval című irodalmi-helytörténeti vetélkedő, melyet november 22-én szerveztek meg. Nyolc nagyváradi iskola vett részt a rendezvényen, melynek sikerült megmozgatnia a magyar tagozatokat – mondta Kecse Gabriella. Ezt követte a hasonló című, egyévesre tervezett irodalmi-helytörténeti sorozat, melynek első helyszíne az Ady Endre Emlékmúzeum volt, témája pedig – éretlemszerűen - Ady Endre. Teltházas rendezvény volt. Decemberben az RMDSZ városi frakciójának köszönhetően ajándékcsomagokat osztottak a rászorulóknak. Azt is megemlítette az olaszi körzet elnöke: folyamatos, ingyenes tanácsadást nyújtanak az állampolgársági kérelmekkel kapcsolatban, s igyekeznek aktívan résztvenni a többi körzet rendezvényein is.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!