ERDON Helyi hírek

2012.02.08. 09:10

Eldurvult helyzet az Electroluxnál

–26 Celsius fok hideg volt szerda reggel Szatmárnémetiben, az Electrolux Rt. szatmárnémeti gyárának vezetősége viszont rázárta a kaput sztrájkoló alkalmazottaira.

–26 Celsius fok hideg volt szerda reggel Szatmárnémetiben, az Electrolux Rt. szatmárnémeti gyárának vezetősége viszont rázárta a kaput sztrájkoló alkalmazottaira.

 

Rácsapta a kaput a munkásai orrára az Electrolux Rt. szatmárnémeti gyárának a vezetősége. A háztartási gépeket gyártó vállalat helyi vezetői így akarják törvénytelennek nyilvánítani a mintegy két hete tartó sztrájkot, viszont nem kizárt, hogy a vezetőség saját csapdájában esik bele. Sorin Faur, a Samus szakszervezet elnöke szerint ugyanis a szatmári igazgató egymaga döntött a bezárásról. „Egy igazgató nem zárhatja be a gyárat saját kénye kedve szerint. Értesítettük erről a Szatmár Megyei Munkaügyi Felügyelőséget is, remélem ők intézkedni fognak” – mondta az érdekvédelmi szervezet elnöke.

A munkások szerda reggel hét órakor hiánytalanul megjelentek munkahelyükön. Tudták, hogy nem engedik be őket a gyár területére, viszont a szakszervezet jelenléti ívet írt. „Így tudjuk majd bizonyítani, hogy az alkalmazottak megjelentek munkahelyükön” – tette hozzá Faur. Meleg teát is osztottak, hiszen –26 Celsius fok hidegben tartotta a kapu előtt munkásait az Electrolux vezetősége. „Tavaly három hónapon keresztül napi 10 órát dolgoztunk, de volt olyan eset is, amikor tizenkét órázni kellett, a családomat nem is láttam. Ez a köszönet a gyár vezetőségétől, hogy ránk zárja a kaput” – mondta az egyik alkalmazott, közben a Traian sugárúton levő gyár 2–es számú kapujánál felgyűlt munkássereg a vezetőség lemondását skandálta.

A szatmárnémeti Electrolux vállalatnál közel két hete elkezdődött általános munkabeszüntetés, amelyben az üzem több mint nyolcszáz alkalmazottjának többsége részt vesz. A január 6–án elindult munkakonfliktus oka az volt, hogy a vezetőség számos változást tervezett a munkaszerződésben, megvonnák, vagy feltételekhez kötnék bizonyos prémiumok megadását, de a munkakörülményekre, munkaidőre vonatkozó kérdésekben sem sikerült közös nevezőre jutniuk. Amennyiben a gyár vezetőségének a szerdán megkezdődött „kapubezárás” akciója három napig sikerrel tart, akkor törvénytelennek lehet nyilvánítani a sztrájkot.

 

Visszatérünk a részletekkel......

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!