ERDON Helyi hírek

2012.02.21. 08:46

Csökkent a segélyezettek száma

Szatmárnémeti — A Szatmárnémeti Szociális Gondozói Hivatal (SPAS) elmúlt évi tevékenységét ismertette február 20–án, hétfőn az intézmény vezetője, Văsuţ Doina. Elmondta, a tavalyi évben is arra törekedtek, hogy a hozzájuk forduló embereket a lehetőségek szerint kiszolgálják.

Szatmárnémeti — A Szatmárnémeti Szociális Gondozói Hivatal (SPAS) elmúlt évi tevékenységét ismertette február 20–án, hétfőn az intézmény vezetője, Văsuţ Doina. Elmondta, a tavalyi évben is arra törekedtek, hogy a hozzájuk forduló embereket a lehetőségek szerint kiszolgálják.

 

A Szatmárnémeti Szociális Gondozói Hivatal (SPAS) elmúlt évi tevékenységét ismertette február 20–án az intézmény vezetője, Văsuţ Doina. A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal gyűléstermében bemutatott évértékelőn az igazgató elmondta, munkatársainak célja, hogy segítőkezet nyújtsanak az olyan embereknek, akiknek lehetőségeik korlátozottak, vagy nem képesek arra, hogy saját maguk egy normálisnak mondható életvitelt biztosítsanak maguknak, vagy családjuknak. Példa erre a szatmárnémeti Ostrovului utcán található CD2–es tömbház, ahol tavaly sikerült minden lakást villanyórával ellátni. Ezzel a megvalósítással véget vetettek annak a jelenségnek, mikor a tömbházban élők gát nélkül fogyaszthatták a villanyáramot, ha pedig nem fizettek, a felgyűlt tartozásaikat az önkormányzat fizette. Ebben az évben a vízóra beszerelését és a tető javítását tűzték feladatul ezekben a szükséglakásokban.

 

Igénylő van és lesz is

 

A SPAS egyik sokakat érintő szolgálata a bölcsődék üzemeltetése. Szatmárnémetiben 7 van belőlük, közülük egy amiatt nem működik, mert egyelőre nem lehet személyzetet alkalmazni az állami vagy önkormányzati intézményekbe. Az adatok szerint a megyeközpontban 205 gyermek – csecsemőkortól 3 éves korig – látogatja a gyermekóvókat. Itt külön meg kell említeni a Prichindel Szociális Bölcsődét, ahol az állandó, és életkornak megfelelő foglalkozások mellett a szülők is segítséget kapnak ahhoz, hogy a gyermekük nevelésében adódó problémákat megoldják. A szociális bölcsődében az eredeti 30 hely mellett további 10 helyet hoztak létre tavaly, mert adott volt a megfelelő tér, és mindig van olyan szülő, aki a szűkös anyagiak miatt kéri gyermeke felvételét.

 

Hajléktalanok és a szálló

 

A szatmárnémeti hajléktalanszálló ezen a télen hangsúlyosabb szerepet kapott, mint az előző években, a hidegebb télnek köszönhetően. A szálló annak ellenére, hogy eredetileg 60 főre tervezték, ellátja csúcsidőszakban is feladatát, hetvennél több személyt is befogad a Gladiolei utcai intézmény, ha szükséges, senki nem maradt fedél nélkül, aki ott akart éjszakázni, sőt, mikor nagyon hidegre fordult az idő, napközben is bent maradhattak az otthontalanok. A hatóságok nyilvántartásában 171 hajléktalan szerepel, közöttük olyan is van, aki nem akarja igénybe venni a szálló szolgáltatásait. Az elmúlt évben 4, a szálló szolgáltatását igénybe vevő személy hunyt el, nem megfelelő viselkedés miatt további 5 hajléktalannak bontották fel egyszer és mindenkorra a szállóval kötött szerződését.

 

Egyre kevesebb igénylő

 

Ami a szociális segélyeket illeti, ezek száma csökkent az utóbbi évben: 2010–ben 92 eset volt, 2011–ben már csak 76. A SPAS és a Caritas Szervezet szegény konyhájára járók száma is csökkent, ezt a szolgáltatást is évről évre kevesebben veszik igénybe: tavalyelőtt 21, míg tavaly 18 személy hordott innen főtt ennivalót. Ami a fűtéstámogatást illeti, itt is csökkent az igénylők száma. A földgázzal fűtők közül 2006–ban 17 891 kérvényeztek fűtéstámogatást, azt követően évről évre csökkent az igénylők száma, 2011–ben 2895 kérvényt adtak le az ügyfelek. Ezen a télen 2699 kérelmet hagytak jóvá, és 186–ot elutasítottak, 10 alkalommal módosítást kértek. Azok, akik tűzifával fűtik otthonukat, tavalyelőtt 111–en igényeltek állami segélyt, míg tavaly decemberig 56–en igényelték a fűtéstámogatást. (Emlékeztetőül március első hetében még lehet fűtéstámogatást igényelni, igaz már csak egy hónapra.)

 

Karikás Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!