ERDON Helyi hírek

2012.02.15. 08:53

Bírálta a RER-t és a CET-et

A váradiakat érintő több problémát tett szóvá Horea Vușcan helyi politikus a keddi sajtótájékoztatón: egyebek mellett bírálta a RER-t és a váradi hőerőművet.

A váradiakat érintő több problémát tett szóvá Horea Vușcan helyi politikus a keddi sajtótájékoztatón: egyebek mellett bírálta a RER-t és a váradi hőerőművet.

 

 

Vușcan évekkel ezelőtt írt újságcikkeket mutatott, melyek arról szóltak, hogy Bolojan bírálta a RER-t, mivel nem tesz eleget a szerződés szerinti kötelezettségeinek, ugyanakkor kilátásba helyezi a szerződés felbontását. A politikus szerint mind a mai napig csak annyi változás történt, hogy most már szelidebb bírálatok érik a RER-t, amely viszont ugyanúgy hanyagul látja el feladatait. „Jó lenne tudni, hogy mennyivel bírságolta meg a polgármester a RER-t azért a hanyagságért, amellyel a hóeltakarítást intézte” - tette fel a kérdést Vușcan, aki szerint most már elég a RER kifogásaiból, s itt az ideje, hogy fizessenek azok, akik mulasztottak. A politikus szerint új versenytárgyalásokra lenne szükség a szolgáltatások jobbítása érdekében, annál is inkább, mivel szerinte nincs olyan törvény, amely monopolt tenne kötelezővé ebben a helyzetben. Példa erre Kolozsvár, ahol két tisztasági céggel kötött szerződést az önkormányzat, hangzott el.

 

Túlhaladott

 

A Hőerőművek Rt. szintén a polgármester kivételezettje, állítja a a politikus, aki szerint minthogy egy régi, túlhaladott fűtési rendszer fenntartására és korszerűsítésére költsön eurómilliókat, a városnak inkább az alternatív, korszerű fűtési lehetőségek bevezetését kellene finanszíroznia. „Megütközve olvasom a CET vezetőségének nyilatkozatát, miszerint a rendszert nem úgy tervezték, hogy ennyire alacsony hőmérsékleteket is kibírjon. Kérdezem akkor retorikusan, hogy a rendszert egész véletlenül nem tavaszra és nyárra tervezték?” - mondta Vușcan, azt is hozzátéve, hogy a CET fenn kívánja tartani a monopolhelyzetet, s egyúttal tiltani kívánja a lekapcsolódást a rendszerről az egységes fűtési területek bevezetésével. Vușcan szerint a lakosok nem fogják tudni kifizetni a fűtés árát azt követően, hogy a CET rátér majd a gázfelhasználásra, a gigakalória ára már így is – mióta Ilie Bolojan a polgármester – látványos növekedést regisztrált, 2007-től 2011-ig több mint kétszeresére nőtt. „Nyilvánosan kérem a polgármestert, hogy adjon helyt az alternatív fűtési megoldásoknak, ez az irdatlan csődtömeg nem kell monopolhelyzetben legyen Váradon” - hangzott el. A politikus példaként több fűtési tecnológiát is említett, szerinte ezek mindegyike jóval gazdaságosabb lenne a jelenleginél.

 

Találkozók

 

Végül arról esett szó: a politikus rendszeressé szeretné tenni a találkozást a tulajdonostársulások képviselőivel, illetve az érdeklődő lakosokkal. Hat területre osztotta fel a várost, s első alkalommal, vasárnap az őssi negyedbeliekkel találkozott, ahol, mint mondta, a lakosok nagyon elégedetlenek a városvezetéssel. A következő találkozó vasárnap 17 órától zajlik, a No Problem épületében (volt Patria mozi). Ezeken a találkozókon a monopolhelyzetben lévő helyi vállalatokkal kapcsolatos ötleteit ismerteti, beleértve az alternatív fűtési rendszereket. A hatalmas fűtési számlák kapcsán egy utcai tiltakozó akciót is tervez, hangzott el.

 

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!