ERDON Helyi hírek

2012.02.19. 15:13

A természet csodái képekben

A Sziklás-hegységről tudhattak meg többet, azok akik ellátogattak az EKE’91 Nagyvárad-Bihar február 18-i vetítéssel egybekötött előadására, az Ady Endre Líceumba.

A Sziklás-hegységről tudhattak meg többet, azok akik ellátogattak az EKE’91 Nagyvárad-Bihar február 18-i vetítéssel egybekötött előadására, az Ady Endre Líceumba.

 

 

Venczel Márton, a Nagyváradi Körösvidéki Múzeum tudományos főkutatója 2008-ban utazott Kanadába a Drum Helleri Royal Tyrel múzeum meghívására. A kirándulás alatt a kanadai Sziklás-hegység több nemzeti parkját is meglátogatta, az előadás alkalmával viszont a Banff és a Jasper Nemzeti Parkokat mutatta be részletesen. Ottléte alatt a Bow folyó völgyében található Calgary-ban szállt meg, az első kanadai város, amely otthont adhatott az 1988-as téli olimpiai játékoknak. Innen indult útnak és látogatta meg a Sziklás-hegység számos csodálatos helyeit. Banff, Kanada első nemzeti parkja, áthalad rajta a Transzkanada főútvonal. A park területén számos település található, ezek nagy része üdülő- és turistaközpontok, de a tehetősebb emberek nyaralókat építenek a tiszta levegőjű környezetbe. A parkot elsősorban a Sulphur-hegységben található termálvizek védelme miatt hozták létre, viszont a két világháború alatt különböző táborok is működtek itt. A második világháború alatt például börtöntábort hoztak létre. A kiránduló csapat Benff városát is meglátogatta, ahol számos vendéglő, szuvenír bolt működik (jellegzetes indián íjat, bőröket, táskákat, díszeket lehet vásárolni).

 

Turistautak

Venczel Márton elmondta, hogy az összes településre és turistaútvonalra jellemző a tisztaság, a civilizáció, a parkolók kialakítása, a természet értékeinek becsben és karban tartása. Vadőrök vigyáznak az állatok védelmére és a természet tisztaságára. A turistáknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk akár egy eldobott papírért is. Mindenhol számos kirándulási és téli, nyári sportolási lehetőség van: búvárkodás, csónakázás, vadvízi evezés, lovaglás, természetjárás, síelés. Viszont a hegyi utakat szeptembertől júniusig lezárják, mivel a nagy hó és a lavinaveszély miatt nem lehet megközelíteni a magasabban fekvő üdülőhelyeket. A jelenlevők a vetítés alatt megcsodálhatták a Jasper Nemzeti Parkban a 325 négyzetkilométeren elterülő Columbia-jégmezőt, amely a Kanadát tízezer éve beborító jégpajzs egyik maradványa, a jég vastagsága néhol eléri a 750 métert is. Az Athabasca-gleccser a Jasper park legnevezetesebb gleccsere, 6,5 kilométer hosszú, de az utóbbi száz évben másfél kilométert húzódott vissza a globális felmelegedés miatt. Az előadás alatt Venczel Márton számos más turisztikai látványosságot is bemutatott, ami meggyőzhette a résztvevőket arról, hogy érdemes ellátogatni a kanadai Sziklás-hegység nemzeti parkjaiba.

 

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!