ERDON Helyi hírek

2012.01.09. 13:49

Várják a lakosok panaszait

Nagyvárad - A tavalyi évben több mint 50 bihari személy fordult tanácsért A Nép Ügyvédje Hivatalának területi kirendeltségéhez, akik azt reklamálták, hogy sérült a megfelelő életmódhoz való joguk.

Nagyvárad - A tavalyi évben több mint 50 bihari személy fordult tanácsért A Nép Ügyvédje Hivatalának területi kirendeltségéhez, akik azt reklamálták, hogy sérült a megfelelő életmódhoz való joguk.

 

 

Az Ombudsmani Hivatal területi kirendeltségének kimutatása szerint 2011-ben több tucatnyi reklamáció érkezett közintézmények ellen. Több mint harminc beadvány tárgyát a román alkotmány 44. cikkelyének, vagyis a magántulajdonhoz való jog megsértése képezte, harmincöt átirat pedig arra vonatkozott, hogy valamilyen ügyben nem bírálták el a kérelmeket. Ugyanakkor több mint harmincan úgy vélték, megsértették őket valamelyik közintézményben, több mint negyvenen pedig amiatt elégedetlenkedtek, mivel megitélésükben az állami hatóságok megtagadták tőlük informálódási jogukat.

 

 

Elérhetőségek

 

 

A törvények értelmében egyébként A Nép Ügyvédje Hivatalához fordulhat bármilyen magánszemély, aki úgy gondolja, hogy valamelyik állami intézményben sérültek adott jogai, kivéve a bíróságokat. A beadványnak tartalmaznia kell a sértett komplett adatait (utó- és vezetéknév, lakcím), a szerinte megtiport jogokat és szabadságokat, az eset(ek) leírását, a bepanaszolt hatóság nevét, annak bizonyítékát, hogy a megjelölt közintézmény elutasította a kérvényt, illetve nem orvosolta adott határidőn belül, valamint annak a kötelező beírását, hogy a petíció tárgyát képezi-e valamely bírósági tárgyalásnak. A beadványt személyesen lehet benyújtani, a hagyományos postai úton vagy e-mailen keresztül.

Az Ombudsmani Hivatal területi kirendeltsége havonta tart meghallgatásokat Nagyváradon kivüli más településeken is. A megyeközpontban a Mihai Eminescu utca 2. szám alatt található a székhely, hétfőtől-csütörtökig 9-16 óra között, pénteken pedig 9-12 óra között várják a bejelentéseket. Bővebb információk a 0259/440.535 telefonszámon kaphatók.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!