ERDON Helyi hírek

2012.01.10. 11:27

Változatlan maradt a nyugdíjpontérték

Nagyvárad - Január 10-én a Bihai Megyei Nyugdíjpénztár székhelyén sajtótájékoztatót tartott Leontin Țîrle vezérigazgató. Az intézmény tevékenységét szabályzó tb-költségvetési törvény volt az egyik téma.

Nagyvárad - Január 10-én a Bihai Megyei Nyugdíjpénztár székhelyén sajtótájékoztatót tartott Leontin Țîrle vezérigazgató. Az intézmény tevékenységét szabályzó tb-költségvetési törvény volt az egyik téma.

 

Leontin Țîrle vezérigazgató egyebek mellett a törvénybe iktatott 2012-es társadalombiztosítási költségvetés több rendelkezésére hívta fel a figyelmet. Bejelentette: az idén a nyugdíjpont értéke változatlan, vagyis 732,80 lej maradt, viszont 2022 lejről 2117 lejre emelkedett a büdzsé kidolgozásának alapját képező bruttó átlagkereset. Ugyanakkor a tb-járulék maximális plafonértékének kiszámításakor a bruttó átlagbér ötszörösének megfelelő értéket, vagyis 10.585 lejt vesznek figyelembe, az egyéni tb-bevallásban, illetve a társadalombiztosítási szerződésben szereplő biztosított havi jövedelem minimális szinjét 741 lejben határozták meg.

A törvény értelmében nem módosult a tb-járulék értéke (31,3 % normális, 36,3 % különleges és 41,3 % speciális munkakörülmények esetében), melyből az egyéni munkavállalói hozzájárulás a munkakörülményektől függetlenül 10,5 %. Ebbe beletartozik a magánnyugdíjpénztári alapba folyosított részarány is, mely 2,5 százalékról 3,5 százalékra emelkedett. A biztosított vagy a nyugdíjas elhalálozásakor meghatározott temetkezési segély 2117 lej, a jelzett személyek valamely családtagjának elhalálozása esetén pedig ezen összeg fele, vagyis 1059 lej jár. Ugyanakkor 2012. január 1-től az I. fokozatú rokkantnyugdíjasok kisérőinek biztosított járandóság egy nyugdíjpont értékének 80 százalékával egyenlő, azaz 587 lej.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!