ERDON Helyi hírek

2012.01.22. 16:55

Szatmáriak a böllérversenyen

Három Szatmár megyei csapat vett részt szombaton a magyarországi Napkoron megrendezett tizenegyedik böllérversenyen.

Három Szatmár megyei csapat vett részt szombaton a magyarországi Napkoron megrendezett tizenegyedik böllérversenyen.

 

A csapatok nagy része már péntek délután megérkezett a Napkorona Udvarházba, hogy elfoglalja a sátrát, elhelyezze benne a disznóvágáshoz szükséges dolgokat és ellenőrizze, mi az, amit még be kell szerezni, hogy semmiben ne legyen hiány. Szombat reggel korán előkerült a disznófogó pálinka. A hentesek, a disznófogók és a csapat többi tagjai egészséges koporsót kívántak a halottnak, és máris elkezdődött a munka. A katlanok alatt begyúlt a tűz, a tűzhelyeken elkezdett forrósodni a víz, és egy fél óra múlva a pálinkát már hagymás vérrel lehetett kísérni.

 

Szatmárhegyi újdonság

 

Szatmárhegyet egy huszonhét tagú csapat képviselte. Böllérjük, Sulyok András régi forgatója a hentes késnek, ő nem csak feldolgozza a disznót vagy akár a szarvasmarhát, hanem az RMDSZ szatmárhegyi szervezetének rendezvényein ő a főszakács, aki a szatmárhegyi asszonyok és lányok segítségével el is készíti a finom ételeket. Amíg készült a toroskáposzta, a hurka és a kolbász, az olajban sült a szatmárhegyi sajtos tejfölös lángos, ami jól esett a pálinka után, de a forralt bor előtt is. A Huszti pálinkát szaporán kóstolták a magyarországiak is, a forralt bor illata is csalogatta az arra járókat. Huszti Gyula (?) elmondta, hogy ebben az évben egy újdonsággal jelentkezett a szatmárhegyi csapat, egy disznóvágási babgulyást főztek, melybe előfőzött csülköt és növendékhúst is raktak.

 

Erdődi ízek

 

A tíz tagú erdődi csapat és az őket elkísérő közel nyolcvan személy az erdődi ízeket hozta el Napkorra – jegyezte meg Szakács Imre alpolgármester. Igaz, hogy idegenvezető is kellett ahhoz, hogy az erdődi helyzetet nem ismerő ember megtalálja őket. Már második éve az Ardud helységnévtábla van elhelyezve a sátrukon. Nuszer György böllér, aki szintén nem most ismerkedik a hentes munkával, az erdődi hagyományok szerint dolgozta fel a mangalicát és készítette elő az ételeket. A konyhát is ő irányította, de az erdődi csapat tagjai fürgén szorgoskodtak mellette. Készítettek májas hurkát, véres hurkát, hideg májast, kolbászt – arra is nagy hangsúlyt helyeztek, hogy ők készítsék el a leghosszabb kolbászt. Mivel náluk fogyott a legtöbb hagymás vér, arra lehetett következtetni, hogy ők készítették a legjobban. Disznósajtot is készítettek, melynek alapja a körülbelül öt centiméterre szeletelt sonka. No, és nem hiányzott az erdődi bor sem, amit Bányai Zoltán borszakértő kínálgatott.

 

Kaplonyi fellépők

 

A böllérversenyen a kaplonyi csapat volt az egyetlen, amelyik sváb hagyományok szerint forrázta a disznót. Sokan megbámulták őket, hiszen kevés helyen használják ezt a módszert, a kaplonyiak szerint így nem marad szőrszál a bőrben. Pálinka után füstölt sonkát és téli szalámit kínáltak. Kind Zsolt böllér, a tavalyi böllérverseny legjobb böllér díját kapta meg, igyekezett, hogy ezt a címet az idén is megőrizze. A böllérnek huszonegy kaplonyi önkéntes segített, hogy elkészüljön a bográcsos, a toroskáposzta, és természetesen a hurka, kolbász. Mosdóczi Vilmos polgármester erősítette a kapcsolatot a napkoriakkal, hiszen ezen a héten írják alá Kaplonyban a testvértelepülési szerződést. A színpadon fellépett a kaplonyi Retro Mánia együttes.

A Szatmár megyei települések csapatait felkereste és disznótoros készítményeiket megkóstolta Csehi Árpád, a Szatmár megyei tanács elnöke is, aki Seszták Oszkárral, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnökével és Vinnai Győzővel, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottjával értékelte az ételeket és építette a határon átnyúló kapcsolatokat. A három Szatmár megyei csapat vendégeiként olyan településekről is érkeztek polgármesterek, alpolgármesterek és magánszemélyek, akik csak szórakozni mentek el Napkorra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!