ERDON Helyi hírek

2012.01.04. 13:47

Segítőkész NATO-feleségek

Nagyvárad - Szerdán a nagyváradi városháza dísztermében sajtótájékoztatót tartott Schmidt Katalin, a brüsszeli NATO Charity Bazaar Egyesület elnöke, mely Bihar megyei civil szervezeteket is támogat.

Nagyvárad - Szerdán a nagyváradi városháza dísztermében sajtótájékoztatót tartott Schmidt Katalin, a brüsszeli NATO Charity Bazaar Egyesület elnöke, mely Bihar megyei civil szervezeteket is támogat.

 

 

Január 4-i sajtótájékoztatóján a váradi származású Schmidt Katalin, a brüsszeli NATO Charity Bazaar Egyesület elnöke elmondta: a 43 évvel ezelőtt alapított szervezetnek eredetileg az Észak-atlanti Szövetségnek dolgozó alkalmazottak, illetve a békepartnerségben résztvevő férfiak hitvesei voltak a tagjai. Jelenleg 36 nemzet képviselteti magát, a fővédnök pedig Rasmussen-asszony, vagyis a jelenlegi NATO-főtitkárnak a felesége. Hagyományos rendezvényük minden évben a november harmadik vasárnapján megrendezett karácsonyi vásár, ahol különböző kézműves termékeket, valamint saját készítésű ételeket árulnak, melyeknek az eladásából, illetve a tombolákból befolyó pénzösszegeket jótékony célokra fordítják. 2011-ben 184 ezer euró gyűlt össze, mellyel 26 karitatív szervezetet támogattak, vagyis 11 belgiumi és 15 nemzetközi projektet finanszíroztak.

A sajtótájékoztatón Schmidt Katalin elnökasszonyon kívül azoknak a Bihar megyei civil szervezeteknek, illetve intézményeknek a vezetői, képviselői is részt vettek, melyeket az elmúlt három évben támogatott a NATO Charity Bazaar Egyesület. Dr. Ovidiu Pop, a váradi Városi Kórház menedzser-igazgatója elmondta: 2009-ben egy ekográf készülékhez jutottak hozzá, melyet a fertőző betegségek osztályán használnak. Az azóta eltelt időszakban 2584 vizsgálatot végeztek, a korszerű berendezés pedig azért is hasznos, mert növeli a betegek kényelemérzetét és az orvosi beavatkozás minőségét azáltal, hogy a rászorultakat nem kell utaztatni egyik helyről a másikra. A 2006 óta működő Pro Cefa Egyesület vezetője, Ioan Sorin Roman elárulta: a Brüsszelből kapott 8500 lej értékű pénzösszegből társfinanszírozták Inándon egy gyermekjátszótér létesítését.

 

Betegkövető monitor

 

Ferencz Margit, az Emanuel Speranța României Alapítvány vezetője arról beszélt: Köröskisjenőben huszonnyolc elhagyott gyermekkel foglalkoznak, a kapott 9700 euróból pedig sikerült szigetelniük három családi típusú házat, illetve vásároltak egy fűtőkazánt is. Angela Lupșea, a Iuliu Maniu Görogkatolikus Líceum I-IV., step by step osztályos diákjainak szüleit tömörítő Pas cu pas Alapítvány elnöke arról számolt be, hogy a megpályázott és elnyert 7000 euróból egy pszihopedagógiai rendelőt alakítottak ki a tanintézetben, az egykori sportszerraktár helyén. Mint kiderült, a NATO Charity Bazaar Egyesületnél 2009-ban, illetve 2010-ben sikerrel pályázott még a nagyváradi Don Orione Egyesület és a szentjobbi Szent István Szociális Központ is.

2011-ben Romániából több mint 70 projektet nyújtottak, a pályázók közül az egyik győztes a margittai dr. Mircea Pop Városi Kórház által működtetett Hațieganu-Pápai-Páriz Alapítvány. (Iuliu Hațieganu alapította a kolozsvári orvosi egyetemet, Pápai-Páriz Ferenc pedig 1675-ben Bihar vármegye orvosa lett). Bradács Alíz kórházigazgatótól és dr. Szabó József újszülött gyógyász szakorvostól, projektmenedzsertől megtudtuk: 8800 eurót kapott arra, hogy két komplex betegkövető monitort vásároljon- egyet az újszülött osztály, egyet pedig a pediátriai részleg számára- annak érdekében, hogy az intézményben kezelt és vizsgált gyermekek egészségügyi állapotát pontosabban meg lehessen állapítani.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!