ERDON Helyi hírek

2012.01.09. 10:36

Rektorválasztás a Nagyváradi Egyetemen

Nagyvárad -  Január 9-20. között nyújthatják be pályázataikat a váradi állami egyetem rektori tisztségére aspirálók. A tanintézet jelenlegi vezetőjén kívül eddig senki sem jelezte ebbéli szándékát.

Nagyvárad -  Január 9-20. között nyújthatják be pályázataikat a váradi állami egyetem rektori tisztségére aspirálók. A tanintézet jelenlegi vezetőjén kívül eddig senki sem jelezte ebbéli szándékát.

 

 

A Nagyváradi Egyetem Szenátusa által korábban elfogadott ütemterv szerint 2012. január 9-20. között tehetik le pályázataikat mindazok, akik egy helyet szeretnének biztosítani maguknak a testületben, illetve a felsőfokú állami tanintézet vezető tisztségére is aspirálnak. A választás napjaként február 8-át jelölték ki, amennyiben pedig szükség lesz második fordulóra is, erre egy héttel később fog sor kerülni. A tavalyi referendum eredménye értelmében az egyetem rektorát belső szavazással választják meg mindazok, akiknek joga van erre. Hétfőig egyetlen oktató sem jelentette be, hogy átvenné a rektori tisztséget Cornel Antaltól. Egyes híresztelések szerint Gheorghe Ionescu szakszervezeti vezető és/vagy Vasile Bara, a Környezetvédelmi Fakultás dékánja gondolkodna ezen, és magától érthetődő lenne, ha Cornel Antal is folytatni szeretné eddigi munkáját. Ezen számítását azonban keresztülhúzhatja egy tavaly decemberben kiadott szakminisztérium körlevél, melyben Cătălin Baba államtitkár leszögezte: nem pályázhatnak újabb tisztségre azok a rektorok, akik a következő mandátummal együtt több mint nyolc évet töltenének valamely felsőfokú tanintézet élén. Mint ismert ugyanis, Cornel Antal néhány évvel ezelőtti teljes jogú megválasztása előtt több hónapig ideiglenes rektorként tevékenykedett. Múlt év végi utolsó sajtótájékoztatóján jelezte: a helyzete tisztázását kérte Daniel Funeriu tanügyminisztertől, azonban úgy tünik, hogy eddig még nem kapott hivatalos választ megkeresésére.

 

 

Diákszenátorok

 

 

A rektorválasztással párhuzamosan január 9-én és 10-én az egyes karok tanácsainak diáktagjainak is dönteniük kell titkos szavazással arról, hogy kiket jelölnek diákszenátoroknak a számukra fenntartott helyekre, mely listát az egyetem választási irodájának továbbítanak a keddi nap folyamán. A voksolások január 16-án kezdődnek, a helyszín pedig az új sportcsarnok. Amennyiben szükség lesz rá, a második fordulót két nappal később bonyolítják le.

A szabályzat szerint ugyanakkor január 9-27. között az egyetem legalább egy közvitát kell szervezzen a választásokról, illetve az ezzel kapcsolatos teendőkről, tudnivalókról. Az új tanügyi törvény értelmében a szenátusnak nem lehet tagja vezető pozicióban levő egyetemi oktató, és az elnököt ezentúl titkos szavazással választják meg a tagok, vagyis a rektor nem vállalhatja ezt a tisztséget. A Nagyváradi Egyetem esetében ezen testület elnökét február 27-én fogják megválasztani, az új Szenátus alakuló ülésén. Az új rektort egyébként a tanügyminisztérium is meg kell erősítse tisztségében, legkésőbb április 15-ig. Április 1. és május 15. között meg kell nevezze a helyetteseit, és versenyvizsgát hirdet a dékáni tisztségek betöltésére.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!