ERDON Helyi hírek

2012.01.12. 12:20

Negyven millió lej beruházásokra

Szatmárnémeti önkormányzata 115 millió lejes saját költségvetéssel számol a 2012-es esztendőt illetően, melyből tizenöt millió lejt fordít nagyszabású beruházások finanszírozására.

 

A 2012-es esztendőben a szatmárnémeti önkormányzat saját költésgvetése az előzetes számítások szerint 115 millió lejre rúg, melyből 15 millió lejt fordítanak különböző beruházásokra derült ki Ilyés Gyula polgármetser tegnap megtartott sajtótájékoztatóján. Az elöljáró elmondta, hogy 2011-ben a város saját bevétele 117,4 millió lej volt, idén ezen összeg csökkenésére számítanak, ám ennek ellenére nem szeretnék csökkenteni idén sem a beruházásokra fordított összeget.

A megyeközpont 2012-re kidolgozott költségvetését várhatóan február másodikán fogadja el a helyi tanács, addig azonban a www.satu-mare.ro honlapon közvitára bocsátják. Az előzetes számításokból kiderül, hogy a saját bevételek mellett az önkormányzat 2,6 millió lejes bevétellel számol a víz és csatornázási vállalat beruházási alapjából, illetve az eu-s projektek által 22,2 millió lej összértékű beruházás valósul meg idén, így összességében 39,8 millió lejt fordítanak olyan beruházásokra, melyek kivitelezése év végéig megvalósul. Ilyés elmondta, hogy a 2011-es esztendő nem volt a látványos megvalósítások éve, azonban komoly tervező és pályázatíró munka folyt az önkormányzat irodáiban, melynek eredményeként a 2012-es esztendőben elkezdődhet a Szatmárnémeti Integrált Városrendezési Tervébe (PIDU) foglalt munkálatok kivitelezése, melyek összértéke 21 millió euró.

A Regionális Operatív Programok (POR) keretén belül az egyes számú prioritási tengely (városok tartós fejlesztésének támogatása) pályázati kiírásában Szatmárnémeti Integrált Városrendezési Tervének (PIDU) mind a hét részprojektje zöld utat kapott a hatóságtól – jelentették be tegnap megtartott sajtótájékoztatójukon Ilyés Gyula polgármester és Kereskényi Gábor alpolgármester. Az elöljárók elmondták, tegnap érkezett az értesítés arról, hogy a szatmárnémeti Északi Színház felújítására benyújtott projektet is jóváhagyták, úgyhogy a tervezési szakaszon túllépve elkezdődhet a PIDU gyakorlatba ültetése, megkezdődhet a színház épületének teljes körű korszerűsítése. A PIDU keretén belül valósul meg az I. L. Caragiale utca környékén lévő infrastruktúra és a Kubik–tó környékének fejlesztése is, illetve a város északi részén található 26 földút aszfaltozása. Megvalósul ugyanakkor a Solidarităţii lakónegyedben található egykori kazánház épületében egy multifunkcionális központ létrehozása, amely a polgármesteri hivatal alá rendelt Szociális Gondozói Hivatal (SPAS) munkáját fogja segíteni. A PIDU részprojektjein belül szerelik fel a közterek megfigyelő rendszerét: 35 videokamerát, valamint az őket összekapcsoló rendszert. Ezen kívül a 13–as Számú Általános Iskola egyik épületrészét újítják fel, amelyben inkubátorház fog működni, az induló cégeket segítve.

Ilyés elmondta, hogy idén is folytatódik a tavaly megkezdett két nagyszabású projekt: a Ioan Slavici Főgimnázium épületének rehabilitálása, illetve a Szamos–töltésen kialakításra kerülő bicikliút megépítése.

 

Határmenti pályázatok

A polgármester a tegnapi sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a határmenti pályázati lehetőségeket kihasználva január 31–ig két újabb projektet nyújtanak be az illetékes hatóságoknak. Egyik a Szamos–töltés jobb oldalán megépülő bicikliút folytatására vonatkozik, a 6,3 kilométeres szakasz összekötné Szatmárnémetit Pusztadaróccal, így alakítva ki Szatmárnémeti és Magyarország között kerékpárutat. Egy másik fontos pályázat, mely előkészítési szakaszban van, azt a Nyíregyházi Polgármesteri Hivatallal közösen dolgozzák ki és célja az egykori Popular–mozi épületének felújítása. Itt egy vállalkozói központ létesülne.

 

Fontos beruházások

A megyeközpont két elöljárójától megtudhattuk, hogy 2012-ben a beruházásokat tartalmazó lista élén áll Szatmárnémeti terelőútjának a projektje: a 109I jelzésű földút Szatmárnémetit – a „Gostat–tömbházaktól” – Lázárival közi össze, ezt újítanák fel. Ilyés szerint ezzel megvalósul a nehézgépjármű–forgalom elterelése a megyeközpontban. A szatmárnémeti Károlyi út felújítása is a prioritási listán szerepel, ám ezt három szakaszban fogják kivitelezni. Először a Brânduşa utca és a városhatár közötti útszakaszt rehabilitálják. Itt az Apaserv Rt. az út egyik oldalán kiépíti a szennyvízhálózatot, majd az alapoktól kezdve építik újjá az említett útszakaszt. A polgármester bízik abban, hogy a munkálatok ezen szakaszát még májusban sikerül elkezdeniük, másképp a teljes útszakasz modernizálása csúszhat. A Brânduşa és a Burgya–sarok közötti útszakaszon az aszfaltréteg cseréjét valósítják meg, ezt már csak az elkövetkező esztendőben.

Ugyancsak az infrastruktúra fejlesztésének érdekében szeretnék idén a Noua utcát korszerűsíteni, ugyanakkor a Depozitelor és a Dorobanţilor utcák felújításának dokumentációját is elkészítik idén. Ami biztos kivitelezésnek tűnik az, hogy kicserélik a Korzón található térköveket, erre a célra az önkormányzat 500 ezer lejt különített el. A munkálatokat még tavasszal elvégzik, hogy a teraszok kihelyezését ne akadályozzák.

 

A gyerekeknek kedveskednek

A polgármester elmondta, hogy az idei év során a Doamna Stanca Főgimnázium és a 10-es Számú Általános Iskola felújítását is elkezdik, ugyanakkor az Octavian Goga Általános Iskola sporttermének építési munkálatait is elkezdik.

Az önkormányzat négy játszótér kiépítését tervezte, legalább kettőt szeretnének megvalósítani idén. Amennyiben minden az elképzelések szerint alakul, akkor a Micro 16 és a Solidarităţii lakónegyedekben létesülhet egy–egy új, modern játszótér év végéig. Az önkormányzat a Brânduşa utcában és a 14 Mai lakónegyedbe tervezett még egy–egy játszóteret, ám ezek idei kivitelezése még kérdéses – mondta Ilyés Gyula.

Kereskényi Gábor elmondta, hogy a Transurban Rt. elavult gépjárműparkját frissítik, ezért az önkormányzat 20 autóbusz vásárlását tervezi, banki kölcsönből. Azért szükséges a helyi tanács hozzájárulása az autóbuszok vásárlását illetően, mert a tömegközlekedési vállalat nem termel annyi jövedelmet, hogy ezt saját költségvetésből meg tudná valósítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!