ERDON Helyi hírek

2012.01.31. 09:26

Még nincs veszve az EU-s pályázat

Az egykori Popular mozi épületének felújítására kidolgozott határon átívelő projektet a mai napon a magyarországi projektvezető, a Primom Alapítvány postázza.

Az egykori Popular mozi épületének felújítására kidolgozott határon átívelő projektet a mai napon a magyarországi projektvezető, a Primom Alapítvány postázza.

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013-as időszakban 2012. január 31. az utolsó leadási határidő, eddig minden határon átívelő projektet le kell adniuk az érdekelteknek. Szatmárnémeti önkormányzatának egyik projektje egy vállalkozói inkubátorház létrehozását célozza meg az egykori Popular mozi épületében, melynek felújítására, bebútorozására és felszerelésére 1,1 millió eurót pályáznak meg az EU-s program keretében. A pályázatot leadják, bár a helyi tanács még nem hagyta jóvá az ingatlan bérlését.

Koncz Andrea, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal keretében működő Nemzetközi Finanszírozási Pályázatokért Felelős Iroda vezetője az inkubátorház létrehozására kidolgozott projekttel kapcsolatban elmondta, a magyar partnerrel, a nyíregyházi Primom Alapítvány úgy döntöttek, hogy a hiányzó dokumentumok ellenére is leadják január 31-én a projektet, és a későbbiekben kiegészítik a dokumentációt a még hiányzó okmányokkal. A szükséges iratokat márciusig kell eljuttassák a projektet elbíráló hatósághoz, mondta a szakember. A magyarországi partnerek szintén egy vállalkozói inkubátorház létrehozását pályázzák meg, ők 1 millió euró értékű pályázatot írtak, mely elúszhat, ha a szatmári fél nem tudja a szükséges iratokkal kiegészíteni a dokumentációt, fogalmazott Koncz.

Ilyés Gyula, a megyeközpont polgármestere elmondta, bonyolult helyzettel állnak szemben, és a legnagyobb gond, az ő megítélésében az, hogy a helyi tanácsosok nem támogatják kellőképp az épület megmentésére tett erőfeszítéséket, még mindig vannak olyan tanácsosok, akik politikai ügyet csinálnak belőle. „Ha nem akarják, nem akarják. Mi megtettünk minden tőlünk telhetőt, hogy a kínálkozó lehetőséget kihasználjuk és felújítsunk egy műemléképületet, melyet a magánszféra nem képes kivitelezni – mondta Ilyés. A polgármester rámutatott, amennyiben a most benyújtásra kerülő projekttel nem sikerül finanszírozáshoz jutni, akkor egy–két éven belül biztosan nem kerül az épület felújításra. A helyi tanács gazdasági bizottságának tagjai hamarosan tárgyalóasztalhoz ülnek az épület tulajdonosaival, az Urania vállalattal, és igyekszenek egy olyan megállapodást kötni, hogy a tanácsosok elé egy olyan napirendi pontot vigyenek, melyet jóváhagynak majd, magyarázta Ilyés. „Az elmúlt tanácsülésen a tanácsosok a projekt negyedik-ötödik lépéséről vitatkoztak, közben pedig az első lépésről sem döntöttek – fogalmazott a polgámrester. Az elsődleges cél az, hogy a város rendelkezzen az épület tulajdonjoga fölött a bérleti szerződés révén, majd az épület felújítását követően egy elegáns vállalkozói központot hozzanak létre, és idővel az önkormányzat megvásárolná az épületet is. Amennyiben minden akadály elhárul, és a projekt finanszírozást nyer, 2014. december 31-ig be kell fejezni a beruházást, és azt követően öt évig kell vállalkozói inkubátorházként működjön az épület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!