ERDON Helyi hírek

2012.01.16. 14:18

Hatékonyabb közszolgálatot akar Bolojan

Nagyvárad- Hétfői városházi sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan polgármester kijelentette: fő priorításának tekinti, hogy a nagyváradi önkormányzat a legjobb közszolgáltatásokat nyújtsa Romániában.

Nagyvárad- Hétfői városházi sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan polgármester kijelentette: fő priorításának tekinti, hogy a nagyváradi önkormányzat a legjobb közszolgáltatásokat nyújtsa Romániában.

 

Január 16-i sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan polgármester bejelentette: egy tervet dolgozott annak érdekében, hogy miként lehetne a városházán nyújtott közszolgáltatások minőségén folyamatosan javítani. A projekt gyakorlatba ültetése január 1-től megkezdődött az urbanisztikai osztályon, és folytatódni fog a gazdasági igazgatóságon, a teljes dokumentumot pedig várhatóan a februári rendes közgyűlésen terjeszti a helyi képviselő-testület elé. Főbb célkitűzéseiként említette az ügyfélközpontú közszolgálatásokat, az adatokkal és tényekkel alátámasztott menedzsmentet, a kérvények feldolgozási folyamatának lerövidítését, illetve hatékonyabbá tételét, a problémák megelőzését, vagyis a gyakorlati teendőekre való összpontosítást, valamint a polgármesteri hivatal különböző struktúrái közti jobb kommunikációt. Szerinte mindezek megvalósítása kétfajta megközelítést igényel: míg az elmúlt időszakban az intézményen belüli innovációra és befektetésekre helyeződött a hangsúly, addig az elkövetkezendő hónapokban a túlzott bürokrácia csökkentésére, a procedúrák standardizálására és az alkalmazottak önálló kezdeményezéseinek bátorítására törekednek majd a városházán.

Az elöljáró a közelmúlt ezirányba tett pozitív változásai közül többek közt felsorolta a piramishelyiség megépítését, az ügyfélfogadó irodáknak az emeletről a földszintre történő költöztetését, olyan térfigyelő kameráknak a felszerelését, melyeknek a felvételei bizonyítékul szolgálhatnak különböző panaszok esetén, a főbejárat megnyitását, a rövid távú parkolási lehetőség bevezetését, valamint az elektronikus adóbefizetést, melynek érdekében az önkormányzatnál dolgozó köztisztviselők banki tanfolyamon vettek részt.

 

Célkitüzések

 

A polgármester ugyanakkor azt igérte, hogy a városházát egy adó- és illetékbeszedő intézményből valódi közszolgáltatásokat nyújtó hivatallá alakítja át. A bevezetendő intézkedések közül megemlítette, hogy a minőségi mutatókat folyamatosan összehasonlítják majd más romániai és európai városok hasonló adataival, a teljesítménycélok elérésére fix határidőket és fázisokat jelölnek ki, és átveszik, illetve bevezetik a leghatékonyabban gyakorlatba ültetett jó mintákat. Ezeknek a céloknak a megvalósításában mindenki részt kell vegyen, függetlenül attól, hogy közvetlen kapcsolatba kerül-e munkája során az állampolgárokkal vagy sem, azaz el kell jutni odáig, hogy „a kitűzővel rendelkezők előre köszönjenek a látogatóknak”. Úgy fogalmazott: a minőség kritérium kell legyen az első helyen, ellenőrizni kell a kiadásokat és a lehető legrövidebb időre kell csökkenteni a kiszolgálási folyamatot.

A közeljövőben megtett lépések közül Ilie Bolojan említést tett arról, hogy a városháza belső udvarán bejáratot alakítanak ki mindazok számára, akik ott parkolnak le a gépjárműveikkel, egy újabb autósávot létesítenek a bejáratnál, felújítják a földszinten található mosdókat és sorompós beléptetőrendszert vezetnek be az udvaron, ami azt jelenti, hogy a parkolás maximum fél óráig lesz ingyenes. Január 1-től az urbanisztikai bizonylat kibocsátása 14 napról 5 napra, az építkezési engedélyeké pedig 30 napról 15 napra rövidült, és február 1-től két ügyfélfogadói ablakot a piramishelyiségbe költöztetnek.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!