ERDON Helyi hírek

2012.01.22. 17:13

Fodor István Emlékdíj

Az RMDSZ Szatmár megyei szervezete a tragikusan elhunyt újságíró, Fodor István emlékére alapított díjat, melyet a tervek szerint minden évben kiosztanak.

Az RMDSZ Szatmár megyei szervezete a tragikusan elhunyt újságíró, Fodor István emlékére alapított díjat, melyet a tervek szerint minden évben kiosztanak. A díjat a szakma azon képviselőjének szánják, aki Fodor István szellemiségét viszi tovább. Az idei esztendőben a díjat az öreg firkász, Sike Lajos kapta meg, akinek munkássága hasonló az elhunyt fiatal újságíróéhoz. A tegnapi díjátadón Csehi Árpád megyei tanácselnök barátjaként mesélt Fodorról, aki nagyon sokszor segítette a megyei tanács elnökének munkáját. Az első díjazott Sike Lajos, akit mindenki öreg firkászként ismer. A firkász pályafutása során a szatmáriakért küzdött, és neki köszönhetően aktívan él a Széchenyi-kultusz megyénkben. Csehi bízik abban, hogy Fodor István emléke tovább él, és a közösség mindig meg fog emlékezni azokról, akik a megye magyarságáért tesznek valamit.

Fodor Lajos lelkipásztor, Fodor István édesapja megköszönte, hogy létrehozták a díjat, és gratulált Sikének az elismeréshez. Beszédében kihangsúlyozta, hogy Sike Lajos az, aki népének sorsát és életét írja/írta meg úgy, hogy közben hűséges maradt népéhez és ahhoz az újsághoz, ahol elkezdte pályafutását. Az édesapa elmondta: „Istvánban beteljesedett gyerekkori álmom, ízig-vérig újságíró volt, aki nemcsak a szerkesztőségben, de a családi körben is a munkáról beszélt, szabadidejében is írt, szerkesztett, akárcsak a végzetes február 12-i napon. Veres István is méltatta Fodor munkásságát, kihangsúlyozva, hogy ő is, mint ahogy Sike is, a munkaadó lapjuk olvasóinak legszeretettebb újságírói voltak, akik nem termékként írták meg cikkeiket, hanem egy szellemi műként.

Sike Lajos a díj átvételét követően elmondta, furcsa helyzet, hogy az idős kolléga veszi át a fiatal kollégáról elnevezett díjat, de az élet dolgai kifürkészhetetlenek. „Örülök ennek a díjnak, mert ötvenéves pályafutásomat követően végre szülőföldemen is elismerik munkásságomat – fogalmazott mondanivalóját az öreg firkász. A díjátadást követően egyperces néma csenddel emlékeztek meg a jelenlévők a tavaly tragikusan elhunyt Fodor István újságíróról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!