ERDON Helyi hírek

2012.01.02. 18:10

Felnőtt betlehemes Paptamási községben

Bihar megye - Egy baráti közösséggé kovácsolódott csapat rendkívüli ajándékkal lepte meg karácsonykor Paptamási, és a hozzá tartozó falvak lakóit: felnőttek adtak elő betlehemest!

Az adventi koszorúkészítéskor a paptamási iskola igazgatónőjének volt egy ötlete: mivel minden évben a gyermekek készítenek karácsonyi műsort a tanároknak és a szülőknek, legyen másképp ezen a karácsonyon, és a felnőttek, a tanárok készítsenek a diákoknak. Ezt az ötletet karoltuk fel és bővítettük ki községi szintre, bevonva a négy református lelkipásztort, tiszteletes-asszonyokat, alpolgármestert, tanárokat, vállalkozó szellemű felnőtteket. Egy tizennyolc tagú csapat alakult, akik nagy lelkesedéssel próbáltak az adventi időszakban, volt, hogy hetente háromszor is. 

Karácsonyi öröm

 

Annak ellenére, hogy zsúfolt volt a karácsonyi program, hiszen a község mind a négy falujában előadtuk a műsort, hiszem, hogy senki nem bánta meg, hogy részt vett benne, sőt igazi karácsonyi örömöt élt meg. Karácsony első napján a paptamási templomban, másodnapján a kügypusztai és pelbárthidai a templomban, Nyüveden pedig szintén első napján este a kultúrotthonban adtuk elő mindenki örömére. A nyüvedi kis kultúrház teljesen megtelt, hiszen ritka esemény történt, amilyen a helybeliek elmondása szerint több, mint 20 éve nem volt. Az előadást tombolahúzással egybekötött karácsonyi bál követte, ami szintén nagyon rég nem volt Nyüveden. Az előadásban helyet kaptak szép karácsonyi, ismert és kevésbé ismert népies kánták és énekek, valamint regölős ének (Haj regő rejtem, azt is megadhatja az a nagy Úr Isten), ami indította és zárta az előadást.

 

Köszöntők

 

Természetesen nem maradt ki a vicces pásztorjelenet sem, amely mindenütt derűt varázsolt a nézők szívébe - az öregpásztort az alpolgármester, a két fiatal pásztort pedig a pelbárthidai és a nyüvedi lelkész játszotta. Az előadás vége felé pedig megszólalt az István-köszöntő, a János-köszöntő és az újévköszöntő is. Nem volt ez egy színházi előadás, sőt voltak olyanok, akik vagy soha életükben, vagy nagyon régen álltak utoljára színpadon, ezért sokszor még remegőbb hangon és remegőbb szívvel mondták a köszöntőket, mint a karácsonyi versmondásban rutinos gyermekek.

 

Folytatni kell

 

Mind a négy előadásra sokan eljöttek, sőt, voltak olyanok is, akik miután egyszer látták Paptamásiban, másnap újból megnézték Kügypusztán, vagy Pelbárthidán is. Örök élmény marad mindannyiunk számára a készülődés jókedvű időszaka, az előadások bensőséges hangulata. Jó volt látni az emberek könnytől csillogó szemében az örömöt, és jó volt hallani a visszajelzésekből a bátorítást, hogy ezt nem szabad abbahagyni, hanem mindenképpen folytatni kell. Mindenki valamilyen módon készült a karácsonyra, az ünnepekre. Mindenki igyekezett valamit hozzátenni, hogy szép legyen az ünnep. Mi, a betlehemes csapat, akikből ez idő alatt egy igazi kis baráti társaság alakult ki, így készültünk a karácsonyra, ezzel szerettünk volna karácsonyi örömöt szerezni másoknak és magunknak is. Istennek legyen hála, azt hiszem sikerült.

Szigeti Ferenc Ernő nyüvedi lelkipásztor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!