ERDON Helyi hírek

2012.01.13. 15:08

Felfüggesztik az oltási kampányt

Kivonják a forgalomból a hiányos összetételű influenzaellenes oltóanyagot, s felfüggesztik a lakosság beoltását, nyilatkozta a minap az egészségügyminsizter tanácsadója.

Kivonják a forgalomból a hiányos összetételű influenzaellenes oltóanyagot, s felfüggesztik a lakosság beoltását, nyilatkozta a minap az egészségügyminsizter tanácsadója.

 

 

Mint arról m r besy moltunk, a Cantacuzino Intézet által előállított influenzaellenes oltóanyag egy részének nem megfelelő az összetétele. Pontosan arról van szó, hogy – mint bebizonyosodott – a szóban forgó oltóanyag dózisokban túl kis mennyiségben van jelen a B vírustörzs elleni védelmet biztosító komponenes, így a vakcína nem megfelelően hatékony.

 

Ellenőrzik

 

Egyelőre annyi derült ki a január 6-án elkezdett ellenőrzések nyomán, hogy az egészségügyminisztérium által felvásárolt egymillió adag oltóanyagból 700 ezer (azaz több mint kétharmada) hiányos összetételű. A január 6-a előtt ellenőrzött minták megfeleltek az előírásoknak, a napokban pedig folytatódnak a fennmaradó adagok összetételére vonatkozó ellenőrzések. Ezen a héten kiderül, pontosan hány adag felel meg az előírásoknak, illetve hánynak hiányos az összetétele.

A minisztérium 10 millió lejt fizetett az összes oltóanyagért, s a dózisok fele fele már fel is lett használva. Azok, akik a hiányos összetételű oltóanyagot kapták, nem kell számoljanak semmilyen mellékhatással, viszont az oltási kampányt felfüggesztik - nyilatkozta csütörtökön Molnár Géza, az egészségügyminiszter személyi tanácsadója.

 

Nincs járvány

 

A miniszteri tanácsadó szerint mindez öt-vagy hat millió lejes veszteséget jelent. A minisztériumhoz beérkezett adatok alapján egyelőre hét H3N2 típusú influenzavírus okozta megbetegedés történt. „Nincs influenzajárvány, nincs vírusos légúti fertőzés járvány. Tavaly áprilisig tartott az oltási kampány, úgyogy a mostani esetnek nem lesznek negatív hatásai a lakosságra nézve, a többség ugyanis még ellenálló, ráadásul ez a törzs Romániában, illetve Európában 1968 óta van jelen” - mondta Molnár Géza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!