ERDON Helyi hírek

2012.01.27. 10:59

Ezren tüntettek Szatmárnémetiben

Tegnap Szatmárnémetiben a közigazgatási palota előtti téren gyűltek össze a Cartel Alfa alá tartozó Szatmár megyei szakszervezetek tagjai, akik a kormány, és Basescu államelnök lemondását követelték.

Tegnap Szatmárnémetiben a közigazgatási palota előtti téren gyűltek össze a Cartel Alfa alá tartozó Szatmár megyei szakszervezetek tagjai, akik a kormány, és Basescu államelnök lemondását követelték.

 

Tegnap délután a szatmárnémeti Electrolux Rt. alkalmazottai tiltakozó feliratokkal és zászlókat lengetve vonultak végig a Sugárúton és a régi főtéren át a közigazgatási palota előtti térig, ahol tanügyi alkalmazottak, a Mondiala vállalat képviselői és más, a Cartel Alfa alá tartozó szakszervezetek is csatlakoztak hozzájuk. Az Electrolux alkalmazottai kedden általános sztrájkba léptek, azóta minden nap 15 óráig a vállalatnál tartózkodnak, de nem dolgoznak. Most a többi szakszervezettel közösen fejezték ki tiltakozásukat a kormány ellen. A közigazgatási palota előtti téren több mint ezer személy gyűlt össze, akik szakszervezeti vezetők hangosbemondóba kiáltott szavait ismételve skandálták: Le a kormánnyal!, Le Basescuval!

 

A szociális párbeszéd hiánya

A szakszervezeti vezetők felsorolták elégedetlenségeiket, elsősorban a szociális párbeszéd hiányát hangsúlyozták, és tiltakoztak a kormány által felelősségvállalással elfogadott törvények, mint a tanügyi törvény, a szociális párbeszéd törvénye, és az új munkatörvénykönyv ellen. Vasile Dârle, a Cartel Alfa képviselője kihangsúlyozta, a kormánynak az állampolgárok érdekeit kellene kiszolgálnia, és nem csoportérdekeket, az igazságszolgáltatást a politika és az anyagi érdekek szövik át. Újra kell gondolni a politikai rendszert, és eltávolítani azokat, akik nem a kötelességüket teljesítik. Ioan Drăgan, az Országos Tanügyi Szakszervezet Szatmár megyei szervezetének elnöke a kormányt inkompetensnek és felelőtlennek nevezte. Kérdésünkre elmondta, nem fogadják el azt, hogy a kormány idén is elhalasztja azt az ígéretét, hogy a költségvetés 6 százalékát biztosítsa az oktatás számára, idén mindössze 2,3 százalékos az ágazat részesedése. Véleménye szerint a szociális párbeszéd háttérbe szorulása, és a felelősségvállalással elfogadott törvények gyakorlata vezet a mostani problémákhoz és feszültségekhez. Az új munkatörvénykönyv pedig kiszolgáltatja az alkalmazottakat a munkáltatóknak. Végül a prefektus fogadta a szakszervezeti vezetőkből álló küldöttséget, és meghallgatta elégedetlenségeiket. A szakszervezet ma délután, illetve hétfőn és kedden is szervez a maihoz hasonló tüntetéseket.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!