ERDON Helyi hírek

2012.01.31. 09:13

Enyhült a tüntetés ereje

A szatmárnémeti Electrolux vállalat alkalmazottai tovább folytatják az öt napja tartó munkabeszüntetést, indítványozták azonban, hogy maradjon el a városban mára tervezett felvonulás.

A szatmárnémeti Electrolux vállalat alkalmazottai tovább folytatják az öt napja tartó munkabeszüntetést, indítványozták azonban, hogy maradjon el a városban mára tervezett felvonulás.

 

Tegnap délután újra dudálástól, a kormányt lemondásra szólító jelszavaktól volt hangos Szatmárnémeti, ugyanis a terveknek megfelelően ismét felvonultak az Electrolux vállalat sztrájkoló alkalmazottai a gyártól kiindulva Szatmárnémeti régi központján át a közigazgatási palota előtti térig, bár most már kisebb hangerővel, és kisebb létszámban. A téren mindössze néhány tüntető csatlakozott hozzájuk az Országos Tanügyi Szakszervezettől (FEN) és a Mondiala képviseletében. Ezúttal alig fél órát tartott a tüntetés. Az Electrolux szakszervezeti képviselői szóltak a tiltakozókhoz, elismételve a kormánnyal és a vállalt vezetőségével szembeni elégedetlenségeiket. „Nem akarunk Európa modern rabszolgáivá válni!”, hangzott el, tiltakozva a multinacionális társaságok ellen, amelyekkel, állításuk szerint a kormány bűnrészességet vállalt, amikor felelősségvállalással elfogadta az új munkatörvénykönyvet. Elhangzott az is, hogy folytatják a már ötödik napja tartó munkabeszüntetést. „Nem adjuk fel!” kiabálta egyszerre a tömeg, válaszolva a szakszervezeti vezetők biztató szavaira.

 

Egyik fél sem enged

Sorin Faur, az Electrolux szakszervezeti vezetője kérdésünkre elmondta, minden reggel összeülnek egyeztetni a vezetőséggel, de tegnap sem sikerült egyetlen lépést sem tenni előre, egyik fél sem enged a munkaszerződés vitás pontjait illetően. A szakszervezet továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az idei évre vonatkozó kollektív munkaszerződésben ne vonják meg a 2011-es szerződésben szereplő jogosultságaikat. A több mint 800 alkalmazott folytatni akarja a sztrájkot, mindössze 2-3 személy nyilvánította ki szándékát, hogy abbahagyná a tiltakozást. A mára a közigazgatási palota elé szervezett felvonulásról azonban valószínűleg lemondanak az Electrolux alkalmazottai, erről ma döntenek véglegesen. A vállalt vezetősége pénteki közleményében arról tájékoztatott, hogy a munkások egy része agresszíven viselkedett, és amennyiben ez megismétlődik, akkor kiutasítják a tüntetőket az üzemből. Ezzel kapcsolatosan Sorin Faur elmondta, hogy nem fizikai, hanem verbális agresszió történt, amikor a sztrájkolók összeszólalkoztak az egyik menedzserrel. A vezetőség közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy minden nap találkoznak a szakszervezet képviselőivel, de azok elutasítják, hogy megtárgyalják a javaslataikat. A szakszervezet is bemutatja a saját igényléseit anélkül, hogy bármiféle ajánlattal állna elő a vállalat javaslataival szemben, állítja a vezetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!