ERDON Helyi hírek

2012.01.29. 17:32

"Élő" együttműködést építenek

<span style="color: #000000;">Bihar megye - Nyolc fős balmazújvárosi delegáció járt pénteken az érmihályfalvi Egészségügyi-Szociális Központban. A két intézmény vezetői a szakmai találkozón további együttműködésükről is egyeztettek.

Bihar megye - Nyolc fős balmazújvárosi delegáció járt pénteken az érmihályfalvi Egészségügyi-Szociális Központban. A két intézmény vezetői a szakmai találkozón további együttműködésükről is egyeztettek.

 

 

Amint arról decemberben beszámoltunk, az érmihályfalvi Egészségügyi-Szociális Központ és a balmazújávárosi Kistérségi Humánszolgáltató Központ együttműködési szerződést kötött, a két város közötti testvértelepülési megállapodást tovább erősítve. Ennek jegyében zajlott találkozó pénteken Érmihályfalván. A két intézmény, illetve a két ország szociális ellátórendszere közötti különbséget jól jelzi az, ha csak felsoroljuk, milyen úgynevezett egységvezetők kísérték el Figéné Nádasdi Ágnes igazgatónőt: Szombati Judit igazgatóhelyettes, Béresné Lőrincz Erzsébet idős otthon egységvezető, Erdeiné Győri Csilla gyermekjóléti szolgálat vezető, Szilágyiné Tóth Katalin családsegítő szolgáltató vezető, Szabóné Dobi Judit gazdaságvezető, Király István pszihológus, illetve Novák Zoltán gépkocsivezető.

 

Nem csak szakmailag

 

Az érmihályfalvi intézményt Karsai Attila igazgató mutatta be a vendégeknek, majd szakmai konzultáció kezdődött. Kérdésünkre Figéné Nádasdi Ágnes elmondta: nekik is van mit tanulniuk Érmihályfalván, például számukra újdonság, hogy az intézményt csupán adományokból rendezték be. Kevésbé örömteli tapasztalásuk ellenben, hogy "ideát" nem létezik gyerekvédelmi szolgálat. A továbbiakban azt szeretnék, hogy az együttműködés ne csak szakmai legyen, de az ellátottak, az ápoltak, és az alkalmazottak között is kialakuljon. Például már tervezik, hogy amint az időjárás megengedi, az intézményekben ápolt idősek között is személyes kapcsolatokat építenek ki, vagyis utazást szerveznek egymáshoz (a két város között mintegy 50 km a távolság). Ehhez a balmazújvárosiak már most felajánlották autóbuszukat. De már most is sor került közös programra: a delegáció tagjaként érkezett Király István pszihológus tartott tanácsadást az érmihályfalvi intézmény alkalmazottainak a munkájuk során fellépő úgynevezett "szakmai kiégés" veszélyeiről.

 

Úttörő kezdeményezés

 

Mint megtudtuk, a hasonló otthonokban dolgozókat az őket állandóan érő stressz, és minden egyéb hatás nyomán előbb-utóbb eléri egy fajta "kiégés", fásultság", amint tőlünk nyugatabbra már tudatosan "kezelnek" - itt ez most úttörő kezdeményezésnek számított. A kora délutáni órákban a balmazújvárosiak látogatást tettek a karitatív alapon szociális munkát végző Rekab Alapítvány székhelyén, ismerkedve az ottani munkával. Figéné Nádasdi Ágnes elmondta még, hogy intézményük "pályázatokból él", így pályázatok közös elkészítésében is gondolkodnak a jövőben, mindkét fél előnyére.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!