ERDON Helyi hírek

2012.01.12. 10:37

Akvapark épül a bályoki kastély mellé?

Tavaly decemberben egy Bákó megyei cég áfával együtt 993 ezer euróért megvásárolta a bályoki kastélyt, amelyre a Bihar Megyei Tanácsnak elővásárlási joga volt. Az 1896-ban épített Degenfeld Schomburg kastélyt 1967-ben nyilvánították műemlékké.

 

 

 

A bályoki kastélyt 1896-ban építtette Emma Degenfeld Schomburg grófnő. 1920-ban Gheorghe Ghica herceg sógora vette meg az ingatlant, mely 1944-ben a Faipari Minisztériumhoz, 1958-ban pedig az Egészségügyi Minisztériumhoz került. A kastélyt 1967-ben helyi érdekű műemlékké nyilvánították. 1996-ban a Petrom olajvállalat vette át az épületet, miután a margittai bíróság jóváhagyta a műemlék átkerülését az akkor még állami olajvállalat tulajdonába, mely céget később privatizálták. A Bihar Megyei Tanács megpróbálta megszerezni a kastélyt arra hivatkozva, hogy a Petromnak csak a kezelésébe és nem a tulajdonába ment át az ingatlan, mivel azonban a kormány nem hatalmazta fel a megyei tanácsot arra, hogy fellépjen a közérdek megvédése érdekében, ezért a kastély az OMV-Petrom vagyonállományában maradt.

 

Akvaparkot akarnak

 

A sajtónak nyilatkozó Arsenie Marosan, Bályok polgármestere elmondta, hogy a kastélyt decemberben vásárolta meg a Moinesti-i (Bákó megye) ADL Invest cég. A polgármester információi szerint a vásárlók a lehető leghamarabb el akarják kezdeni egy akvapark építését. A tervek szerint a medencéből, hotelből és hétvégi házakból álló komplexum egyszerre ezer vendéget lesz képes fogadni. Sajtóértesülések szerint az ügylet hátterében Dan Grigore Adamescu áll, aki a Forbes magazin 2011. évi romániai milliárdosainak listáján a negyedik helyen szerepel 950 millió euróra becsült vagyonával, akit Ion Tiriac követ a sorban. Mint ismeretes Tiriac évek óta vaddisznóvadászatot rendez a bályoki erdőben, amelyre számos külföldi befektetőt, pénzembert és politikust hív meg. Mindenesetre Lucian Silaghi, a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy bármilyen projekttel is készülnek a befektetők, a kastély műemléki besorolása miatt szükség van az igazgatóság jóváhagyására is.

 

Egy ezressel többért

 

Dumitru Voloseniuc a Bihar Megyei Tanács alelnöke elmondta, hogy ha nem lett volna gazdasági válság, akkor a megye megvásárolta volna az épületet, már csak azért is, mert elővásárlási joga volt a kastélyra. Mint mondta, legutóbbi próbálkozásuk az volt, hogy felkérték az OMV-t, adományozza az épületet a megyének, mivel, mint Volseniuc érvelt, a vállalat a múltban sok pénzt keresett a román államon. A politikus hozzátette, hogy amennyiben megszerezte volna a megye a kastélyt, akkor uniós forrásokból felújította volna és turisztikai célokra használta volna fel. Voloseniuc lapunk kérdésére válaszolva elmondta, hogy a megyei tanács 800 ezer eurós árig kívánt volna élni elővásárlási jogával, de az OMV 801 ezer euróért adta el azt (áfa nélkül), és bár értesítették a tanácsot az ügyletről, ez utóbbinak nem volt pénze ahhoz, hogy magasabb árajánlattal álljon elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!