ERDON Helyi hírek

2012.01.16. 14:30

A Csökmői Ifjúsági Fúvószenekar hangversenye

Szombaton délután öt órai kezdettel mutatkozott be Váradon a Csökmői Ifjúsági Fúvószenekar az Ady Endre Líceum dísztermében. Karmestere Döge Csaba rézfúvós szakos tanár volt.

Szombaton délután öt órai kezdettel mutatkozott be Váradon a Csökmői Ifjúsági Fúvószenekar az Ady Endre Líceum dísztermében. Karmestere Döge Csaba rézfúvós szakos tanár volt.

 

 

A Magyar Kultúra Ünnepe keretében lépett fel a mintegy negyven tagból álló Csökmői Ifjúsági Fúvóskar, amely fa- és rézéfúvós hangszeresekből áll. Az együttest 1996-ban Döge Csaba karmester alapította. 2002 óta minden évben Békéscsabán részt vesznek a ZENIT-en, ahol díjjal is jutalmazták őket, sőt a Nemzetközi Ifjúsági Találkozón 2011-ben nívódíjjal tüntették ki az amatőr együttest és karmesterét is. A fúvószenekar fellépett Görögországban, Lengyelországban, Szlovákiában és természetesen Magyarországon is. A 2300 lakost számláló faluban Alapfokú Művészeti Iskola működik, s ennek diákjaiból alakult az együttes, ahova visszajárnak a régebbi tagok is.

Az est műsorán kilenc kompozíció hangzott el, amely magyar műdalokat és verbunkosokat feldolgozó kompozíciókból állt, fúvósegyüttesre átdolgozva. A régi magyar tánczenéből alakult verbunkos romantikus és nemzeti tánczene. A magyar műdalok a nemzeti fellángolás kifejezői. A műsorban elhangzott Erkel Ferenc Hunyadi László nyitányából az Induló, ezt követően a Viva la musica című dal, amely két szólamú kánonra épül. Variációk hangzottak el pontozott, dszesszes ritmikával, majd a híres Fehérvári induló, a Kis magyar rapszódia, valamint Gál István karmester vezénylete alatt csendült fel a Verbunkos induló. Ugyancsak népdalokból, műdalokból álló magyar dalcsokorban gyönyörködhettünk, elhangzott több ismert dallam: Beteg vagyok, fáj a szívem és Petőfi Rózsabokor a domboldalon című versére írt alkotás. Lehár Ferenc Szamos menti indulója után befejezésül a Máté Péter dallamra írt egyveleget szólaltatták meg. Előadásukat siker koronázta. Ráadásul szintén Máté Péter egyvelegének egy darabját játszották.

A fúvósegyüttes igen jó hangulatot teremtett előadásával. Szépen hangzott a rézfúvók játéka, és a több zenekari tagból álló fuvola és klarinét együttesének tagjai is kiemelkedőt nyújtottak. Példaképpen állhat, hogy egy falusi amatőr fúvósegyüttes ilyen szép előadással ajándékozta meg a díszterem hallgatóságát.

 

Tuduka Oszkár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!