ERDON Helyi hírek

2011.12.06. 15:40

Veszélyes gyermekjátékok

Egészségre veszélyes játékokra bukkant a napokban a Bihar megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal. Fontos tudni, milyen szempontokat tartsunk szem előtt vásárláskor. A hivatal vezetőjét kérdeztük.

 

Többek között játékokat ellenőriztek az utóbbi hetek során a Bihar megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal mukatársai. Amint Bejan Traiantól, a hivatal igazgatójától megtudtuk, olyan játékokat is találtak megyeszerte, amelyek veszélyeztethetik a gyerekek egészségét, s ezekből a fővárosba is küldtek mintákat, kivizsgálás végett. Ha a bukaresti laboratórium is veszélyesnek minősíti ezeket, akkor gyorsfigyelmzetető rendszerrel értesítenek minden érintettet, hogy vonják ki a forgalomból a szóban forgó árucikkeket. Mint megtudtuk, olyan babákról van szó, amelyeknek erősen hullik a hajuk, illetve olyan, apró részeket tartalmazó játékokról, melyek kisgyerekek számára jelenthetnek veszélyt. Egyéb rendellenességeket is találtak: hiányos információkat, le nem fordított használati utasításokat. Mindezek miatt eddig mintegy harminc, ötezer és tízezer lej közötti bírságot szabtak ki.

 

Az igazgató kihangsúlyozta: játékvásárláskor fontos meggyőződnünk arról, hogy a termék el van-e látva a CE jelzéssel. A jelzés azt bizonyítja, hogy a játékot egy európai laboratóriumban már leellenőrizték, s nem jelent veszélyt a gyerek számára. A jelzés meghamisításáért egyébként ötezer és ötven ezer lej közötti bírság jár, tette hozzá. Ugyancsak fontos, hogy a terméken legyen feltüntetve az importőr, vagy a forgalmazó székhelyének címe, s a használati utasítások legyenek lefordítva. Ha a játékot kisgyereknek vásároljuk, figyeljünk arra, hogy ne tartalmazzon éles, vagy apró részeket, melyekkel a gyermek megsebesítheti magát, illetve amelyeket lenyelhet. Az erre vonatkozó figyelmeztetésnek egyébként szintén szerepelnie kell a játék csomagolásán. A hulló hajú babákat, „szőrüket” vesztő plüssöket ugyancsak mellőzzük. S nem utolsó sorban: őrizzük meg a számlát, ugyanis panasz esetén ez igazolja a vásárlást a fogyaszóvédelmi hivatalnál.

 

 

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!