ERDON Helyi hírek

2011.12.05. 13:08

Ünnepélyes könyvátadás Albison

Bihar megye - Az olvasáshoz való jog elnevezésű kampány keretében 500 kötetet vettek át a napokban Albison az OTP Bank vezetőitől. De nem csak kaptak az albisiak, adtak is.

Bihar megye - Az olvasáshoz való jog elnevezésű kampány keretében 500 kötetet vettek át a napokban Albison az OTP Bank vezetőitől. De nem csak kaptak az albisiak, adtak is.

 

 

Albison, a községháza volt épületében - ahol most két óvodai csoport, illetve az első és harmadik osztály tanul - került sor az OTP Bank által "Az olvasáshoz való jog" elnevezésű kampány keretében ajándékozott 500 kötet ünnepélyes átadására. Az eseményen jelen volt Szabó Géza, a Bihar megyei OTP-fiók igazgatója, valamint Szabó Simon, a bank magyarországi kapcsolataiért felelős menedzsere. Az épület legnagyobb teremének egyik végében kategóriák szerint válogatva álltak a gyönyörű könyvek. A két meghívottat Szabó Ibolya óvónő, az Albisi Irinyi József Általános Iskola vezető tanára, illetve az iskola tanítói, tanárai és diákjai köszöntötték. Helyszűke miatt miden osztály csak 4-5 diákkal képviseltette magát.

 

Díszpolgári oklevelek

 

Szabó Ibolya óvónő köszönetet mondott azért, hogy ekkora örömöt sikerült szerezni az albisi gyerekeknek és tanároknak ezekkel a csodálatos könyvekkel: szakszerűen, ízlésesen összeválogatott könyvcsomag, életkori sajátosságoknak megfelelően. Kiemelte a könyv szerepét a társadalomban, az oktatásban, az életben. A helyi tantestület nevében átadta Szabó Géza igazgatónak a saját, és a Diósi László vezérigazgató nevére szóló Díszpolgári Okleveleket. Szabó Géza igazgató meghatottan köszönte meg a nem mindennapi kitüntetést. Beszédében hangsúlyozta: ő javasolta Albist, mint falut, ahová ez a könyvadomány illik. Egy alkalommal volt a faluban, megszerette, és szívébe fogadta az ott lakó közösséget. Úgy érezte tehetségéhez méltóan neki is kell tennie valamit boldogulásukért.

 

Kaptak, és adtak is

 

Köszönetnyilvánítása után egy meglepetés érte: 2010 nyarán, az óvodai csoportok évzáró ünnepsége után, az óvónők- Szabó Ibolya és Gáspár Renáta- és az óvodások szülei elhatozták, hogy a belépődíjból befolyt 600 lej felét a magyarországi árvízkárosultaknak adományozzák. Az elhatározást tett követte, az óvoda folyosójának falán most is ott van a bekeretezett banki utalvány. Ki gondolta volna, hogy a kis óvoda szerény adománya hamarosan százszorosan lesz viszonozva!? Az ünnepségre az iskolások is készültek, tanítóikkal, tanáraikkal, az ünnepélyhez méltó melegséggel olvasták fel fogalmazásaikat, melyek A könyv a legjobb barát -témakör alapján készültek. A magyar és a világirodalom gyöngyszemeiből, a könyvvel kapcsolatos verseket és prózai művek részleteit idézték fel. Külön bemutatták a falu híres szülötte, Irinyi József munkásságát a magyar irodalomban.

 

Máskor is segítenek

 

Több gyerek mesélt arról, hogy nagyszüleik mekkora lelkesedéssel lapozzák a könyveket, nem csak a Bibliát, de a szépirodalmi könyveket is. Az ünnepély után a tantestület szeretetvendégségre hívta a vendégeket, akik megígérték, hogy lehetőségeikhez mérten máskor is segítenek a kis közösségen, mert nem csak kapni öröm, hanem ajándékozni is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!