ERDON Helyi hírek

2011.12.21. 15:17

Törvény általi védelem a Házsongárdi temető 397 műemléksírjának

Az Országos Műemlékvédelmi Bizottság mai ülésén elfogadta azt az összesen 397 tételből álló, műemlékké nyilvánításra javasolt Házsongárdi sírok, síremlékek helyrajzi felmérésre alapuló jegyzéket és a hozzá csatolt fényképes adatlapokat tartalmazó dokumentációt, amely biztosítja a kiemelt sírok törvény általi védettségét.

Az Országos Műemlékvédelmi Bizottság mai ülésén elfogadta azt az összesen 397 tételből álló, műemlékké nyilvánításra javasolt Házsongárdi sírok, síremlékek helyrajzi felmérésre alapuló jegyzéket és a hozzá csatolt fényképes adatlapokat tartalmazó dokumentációt, amely biztosítja a kiemelt sírok törvény általi védettségét.

A döntést követően Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter rendelettel erősíti meg a sírok védettségét.

 

Mint ismeretes, a kolozsvári Házsongárdi temető „B” kategóriás műemlékként szerepel az Országos Műemlékvédelmi Listán, ám az általános keret nem jelentett egyéni, kiemelt védettséget egy-egy síremlék számára. Az elmúlt évben tapasztalt sírrongálások miatt Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter felkérésére idén nyáron elkezdődött a sírok egyéni felmérése. A munkát a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium Kolozs megyei Igazgatósága és az általa felkért szakértők, a Házsongárd Alapítvány és a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság munkatársai végezték el, akik december 12-én véglegesítették és jutatták el a dokumentációt a kulturális tárcához.

 

Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter az Országos Műemlékvédelmi Bizottság döntését követően elmondta:

„A kulturális tárca és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség egyik kiemelten fontos célkitűzését teljesítjük ma. A kolozsvári Házsongárdi temető közel 400 sírjának biztosítunk kiemelt védettséget, ezáltal az erdélyi magyar történelmi múlt előtt hajtunk fejet, őrizzük meg nagyjaink méltó emlékét. Nem véletlen, hogy a védetté nyilvánított 397 síremlék 85 százaléka magyar származású személyiségé. Úgy vélem, a kolozsvári és az erdélyi magyar közösség számára ez az egyik legszebb karácsonyi ajándék” – hangsúlyozta Kelemen Hunor tárcavezető.

 

A júniusban elindult felmérést irányító Hegedűs Csilla miniszteri tanácsos így fogalmazott:

„A temető több nemzetiséget szolgál, így a kiemelkedő magyar személyiségek mellett - Apáczai Csere János, Bánffy Miklós, Kós Károly vagy Brassai Sámuel, olyan román személyiségek is nyugszanak itt, mint Dominic Stanca vagy a Haţeganu család. Nagyon fontosnak tartjuk ezt a felmérést, mivel ahhoz, hogy megfelelő védelmet tudjunk kialakítani, pontosan kellett tudnunk azt is, hogy mit óvunk”. Hegedűs emlékeztetett arra, hogy a 422. számú Műemlékvédelmi Törvény szerint e síroknak az őrzése és karbantartása a kolozsvári tanács és a Polgármesteri Hivatal felelőssége.

 

A 397 síremlék műemlékké való nyilvánítása a legmagasabb fokú védelem biztosítását jelenti a több mint 400 éves temető számára, amelyet 40 évvel ezelőtt nyilvánítottak „B” kategóriás műemlékké.

 

A védetté nyilvánított síremlékek között található többek között Apáczai Csere János, Tóthfalusi Kis Miklós, az Esterházy-Mikó-Mikes család sírkertje, Dsida Jenő, Jósika Miklós, Szenczi Molnár Albert, Bölöni Farkas Sándor, Kriza János, Xántus János sírboltja valamint Szilágyi Domokos és Hervay Gizella közös síremléke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!