ERDON Helyi hírek

2011.12.07. 07:57

Betlehemesek seregszemléje

A Híd Egyesület szervezésében szatmáriak, és domahidaiak is rész vettek a hétvégén Szlovákiában megrendezett Jánoki Betlehemes Fesztiválon határon átnyúló pályázat utolsó rendezvényeként.

A Híd Egyesület szervezésében szatmáriak, és domahidaiak is rész vettek a hétvégén Szlovákiában megrendezett Jánoki Betlehemes Fesztiválon határon átnyúló pályázat utolsó rendezvényeként.

Új élményekkel, kapcsolatokkal gazdagodva tértek haza Szlovákiából a Szatmári Híd Egyesület és a Domahidai Kraszna Közösségi Egyesület tagjai, akik részt vettek a X. Jánoki Betlehemes Fesztiválon. Tulajdonképpen ez volt a negyedik és egyben utolsó találkozója a Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében év elején elindított pályázatnak, melynek célja a határ menti térségben fellelhető kulturális értékek megismerése, és ápolása, tudtuk meg Krakkó Rudolftól, az egyesület elnökétől. Elmondása szerint igencsak jól érezték magukat Jánokon, amely egy hangulatos magyar falu Dél Szlovákiában. Az esemény felvonulással kezdődött, a négy országból érkező betlehemesek karácsonyi dalokat énekelve vonultak végig a falun egészen a fesztivál helyszínéig, ahol sorra bemutatták a településükre jellemző betlehemes szokásokat. Híd Egyesület szervezésében a lázári és szatmárnémeti fiatalok, valamint szatmári művészek alkotta csoport hagyományos szilágysági betlehemest mutatott be, amelyre Képíró Gyula lázári lelkész készítette fel őket, a Domahidai Kraszna Néptánccsoport tagjai pedig a hagyományos helyi magyar és román betlehemest adták elő. A találkozón a fiatalok mellett tanárok és három szatmárnémeti képzőművész is részt vett, Szodoray-Parádi Hajnalka, Kovács Emil Lajos és Jánosi Anna, akik helyi művészekkel ismerkedhettek. Szombat este a mulatozás sem maradt el, zenészek húzták a magyar népi muzsikát, énekeltek, nótáztak. A szatmáriak ellátogattak Kassára is, maradandó élményt jelentett számukra II. Rákóczi Ferenc, édesanyja Zrínyi Ilona és a fejedelem bujdosó társainak hamvait őrző sírkamra meglátogatása. A kriptát a kassai Szent Erzsébet székesegyház altemplomában alakították ki.

Kapcsolatok születtek

Krakkó elmondta a pályázat elérte a célját, egy éves lefutása alatt értékes kapcsolatok születtek a térség kulturális, hagyományőrző, művészeti egyesületei, a résztvevő települések önkormányzatai között, ugyanakkor a szatmári, közös elveket képviselő egyesületek között is szorosabbra fonódott a viszony, köztük a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesülete, az Ady Endre Társaság és tanintézmények között. A program keretében egy kulturális háló is elkészül a résztvevő és a velük kapcsolatban álló térségi kulturális egyesületek között, amelyet a készülőben levő honlapon lehet majd megtekinteni. A pályázat decemberben zárul, a kialakult kapcsolatokat azonban tovább szeretnénk ápolni, és fejleszteni.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!