ERDON Helyi hírek

2011.11.10. 15:45

Vizsgálat kórházmenedzser-ügyben

Nagyvárad - A polgármesteri hivatal kérésére kezdett vizsgálatot az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség a megyei kórház menedzseri tisztsége ügyében, tudtuk meg Kinizsi Zoltán miniszteri tanácsostól.

 

 

Mint arról már beszámoltunk, a megmérettetésen, miután Gavrilă Grebenișan ideiglenes kórházmenedzser visszalépett, egyedül Ritli Csongor vett részt, aki sikeresen szerepelt a vizsgán.

A Mediafax hírügynökség szerint az ANI főleg azt szertné tisztázni, hogy Ritli László egészségügyminiszter nevezte-e ki a vizsgabizottság tagjának Adrian Cocoș jogászt, aki a vizsgabizottságban nem a minisztériumot képviselte, hanem azt az intézményt, ahonnan kihelyezték, nevezetesen a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóságot.

Dr. Földes Béla, az igazgatótanács elnöke kérdésünkre elmondta: az igazgatótanács két személyt kellett javasoljon a tanácsból, a vizsgabizottság elnökét pedig a polgármesteri hivatal nevezte ki. Adrian Cocoș a minisztériumot képviseli az igazgatótanácsban – ezért is esett rá a választás. Ő egyébként Cseke Attila volt egészségügyminiszter idejében is az igazgatóbizottság tagja volt, mióta a kórház az önkormányzat fennhatósága alá került, s más alkalommal is részt vett versenyvizsgákon, mint vizsgabizottsági tag. „Nem Ritli László vitte a minisztériumba, s nem is ő nevezte ki először az igazgatótanácsba” - tette hozzá az igazgatótanács elnöke.

 

 

Kiterjesztett vizsgálat

 

Dr. Földes Bélától, a Megyei Kórház igazgatótanácsának elnökétől megtudtuk: az ANI három kérdéscsoportra kért választ az igazgatótanácstól. A kérdések arra vonatkoztak, hogy kik voltak a vizsgabizottság tagjai, ki nevezte ki a tagokat, illetve mi volt a vizsgarend. A vizsgáztató bizottságnak egyébként három tagja volt: kettőt közülük az igazgatótanács javasolt a tanácsi tagok közül, a bizottság elnökét pedig a polgármesteri hivatal nevezte ki. Így lett a vizsgabizottság tagja Adrian Cocoș jogász, aki a minisztériumot képviselte, dr. Ciprian Brisc, aki az egyetem munkatársa, az elnök pedig Gheorghe Carp alpolgármester. Az igazgatótanács elnöke azt is megjegyezte: a kórház szempontjából nagyon rossz a jelenlegi patthelyzet, szükség lenne egy menedzserre, aki perspektivikusan gondolkodhat.

Felvettük a kapcsolatot Kinizsi Zoltán miniszteri tanácsossal is, aki elmondta: az ANI tulajdonképpen a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal kérésére kezdte el kivizsgálni, fennáll-e összeférhetetlenség, hogy ezt idejében lehessen tudni, még mielőtt ifj. Ritli László Csongor elfoglalja a tisztséget. „Szerintünk nincs inkompatibilitás, ugyanis a kórház már az önkormányzathoz tartozik, nem a minisztériumnak van alárendelve” - mondta Kinizsi Zoltán. Az viszont továbbra sem világos, hogy az ANI miért terjesztette ki a vizsgálatot egyéb aspektusokra is.

Meg nem erősített információk szerint a kialakult helyzet miatt Ritli Csongor visszalép, s nem foglalja el a megyei kórház menedzseri tisztségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!