ERDON Helyi hírek

2011.11.29. 09:54

Tiszta víz Csíkszentkirálynak

Modern szűrőberendezéssel egészült ki Csíkszentkirály ivóvíz-szolgáltató rendszere, amelyet hivatalosan november 28-án adtak át Borboly Csaba megyeitanács-elnök, Becze István megyei tanácsos, Tánczos Barna államtitkár, a helyi elöljárók és a kivitelező cég képviselője jelenlétében.

A beruházást a szentkirályi rendszer szűrőinek elavultsága tette szükségessé, és a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztérium által az 1997. évi 577-es kormányhatározat értelmében kiírt, a megyei és községi utak felújítását, modernizálását és aszfaltozását, a falvak, valamint turisztikai erőforrásokkal rendelkező közigazgatási egységek vízszolgáltató, csatorna és szennyvízkezelő rendszereinek kiépítését támogató program révén valósulhatott meg.

Az avatáson Székely Ernő csíkszentkirályi polgármester elmondta, hogy a 37 évvel ezelőtt épült vízszolgáltató rendszer az utóbbi években az esőzések alkalmával nem bírta a terhelést, és a vezetékekből gyakran kávészínű víz folyt.

A helyzet orvoslására 2009-ben nyílt lehetőség, amikor a szentkirályi rendszer modernizálási és felújítási dokumentációját a megyei tanács sikeresen eljuttatta az 577-es számú kormányhatározat révén megvalósítandó fejlesztések listájára – mondta a polgármester, egyben elégedettségének hangot adva amiatt, hogy az utóbbi években jól haladt a megyei út felújítása Büdösfürdő felé, de számos más beruházás is.

A rendszer bővítése egy, a vízszűrők periodikus tisztítását lehetővé tevő tartállyal és visszapumpáló rendszerrel küszöböli az ivóvíz szennyeződését esőzés esetén, így ezután a háztartásokba nem jut elszíneződött víz.

Borboly Csaba szerint a község az elmúlt három évben sokat fejlődött, ami főként az összefogásnak köszönhető, amely jól működött helyben és kormányzati szinten egyaránt. A fejlődés a tudatos pénzköltés eredménye.

– Örvendek, hogy a település vezetősége tudja, mit akar, letisztult, hogy mit hogyan lehet elérni. Ez sokat segít a mi munkánkban is, mivel átláthatóbb, célratörőbb követelésekkel fordulhatunk a kormányhoz is, amelytől nem utolsósorban Tánczos Barna államtitkár révén megfelelő támogatásban is részesültünk. Dolgoznunk kell, hogy legyen előrelépés, mert minden megvalósítás több és több pénz kiutalását indokolja – mondta Borboly Csaba.

Tánczos Barna államtitkár volt az, aki 2009-ben, miután véget ért az a kedvezőtlen időszak, amikor két román párt osztotta a kormánypénzeket, előásta a minisztérium fiókjából a szentkirályi dokumentációt. Elmondása szerint a rendszer felújításának jelentőségét helybeliként ő maga is átérzi. Éppen ezért még jobban örvend, amikor a kevésből a Hargita megyei településeknek sikerül kicsivel többet juttatni. Az államtitkár ugyanakkor felhívta az elöljárók figyelmét, hogy hamarosan újabb támogatások lehívására lesz lehetőség a 2006. évi 7-es számú kormányrendelet alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!