ERDON Helyi hírek

2011.11.20. 17:32

Színházsziget Nagykárolyban

Egy román és egy magyar nyelvű előadás zárta szombaton az idei SPOT – Színművészeti Egyetemek Nemzetközi Fesztiválját. Közel ötszázan voltak kíváncsiak a leendő színészekre.

Egy román és egy magyar nyelvű előadás zárta szombaton az idei SPOT – Színművészeti Egyetemek Nemzetközi Fesztiválját. Közel ötszázan voltak kíváncsiak a leendő színészekre.

Rendkívül változatosra sikeredett az immár ötödik alkalommal megrendezett SPOT programja, ugyanis a színházkedvelők comedia dell artét, drámát, tánc- és vizuális előadásokat egyaránt láthattak a fesztivál ideje alatt. Emellett sikerült olyan neves színészeket, rendezőket elcsalni Nagykárolyba, mint az UNITER-díjas Florin Piersic Jr., vagy Tana Kovács Ágnes, a budapesti Szkéné Színház művészeti vezetője, akik a kötetlen beszélgetések alkalmával hasznos információkkal, tanácsokkal szolgáltak a színjátszással kapcsolatosan a diákok számára.

 

Újdonságként idén először olvashattak az érdeklődők magyar nyelvű írásokat a fesztivál újságában. Deák Katalin és a csomaközi Hover Annamária, a Kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem keretében működő Színházművészeti és Televíziós Kar színháztudomány szakos diákjai szinte az összes előadásról, illetve eseményről írtak kritikákat és beszámolókat.

 

Közel ötszáz résztvevő

 

Paul Sarvadi főszervező tájékoztatása szerint a rendezvénysorozaton közel ötszázan fordultak meg, ami mindenképpen növekedést jelent az előző évekhez képest. Ez minden résztvevő számára érzékelhető volt, hiszen az előadások mindegyike telt ház előtt zajlott. Az előadások színvonalára sem lehetett panasz, ugyanis amellett, hogy a színházművészet szinte összes műfajából ízelítőt kaphatott a nagyérdemű, a színdarabok is meglepően nívósak voltak, a résztvevő „egyetemi társulatok” mindegyike rendkívül összekovácsolódott képet mutatott, ami a rendezők elképzelésein túl nagymértékben a diákok érdeme is.

 

A színdarabok mellett kiállítások is megtekinthetőek voltak a fesztivál ideje alatt. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem díszlettervező szakos végzős diákjai makettjei, díszletei, grafikái és kosztümjei mellett Gödri Alpár szatmárnémeti fotóművész Nagykárolyról készített fényképeit is megtekinthették az érdeklődők.

 

Szombaton egyébként két színdarabbal zárult az idei SPOT. A Craiovai Egyetem és a Kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem harmadéves diákjainak előadásai méltó befejezést nyújtottak a fesztiválnak. Előbbi csoport Matei Vişniec kortárs román drámaíró „A kommunizmus története szellemi fogyatékosoknak elmesélve” című színművét, míg a kolozsváriak a „Tíz” című előadást mutatták be.

 

Mindent összevetve egy héten át minden a színház körül forgott Nagykárolyban, pontosabban azon a kis szigeten, amelyen minden év novemberében összegyűlnek a színészek, rendezők, szakemberek, színházkedvelők, és ahova a helyiek közül is egyre többen látogatnak el.

 

 

A SPOT idei résztvevői

 

Kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem – Színházművészeti és Televíziós Kar (magyar és román szak), Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem (magyar és román szak), Bukaresti Spiru Haret Egyetem, Craiovai Egyetem, Temesvári Nyugati Egyetem – Színházművészeti Tanszék, Chişinău-i Művészeti Egyetem, East 15 Acting School London, Royal Holloway University London, Florin Piersic Jr., Tana Kovács Ágnes (Budapesti Szkéné Színház), a Hopp Gála idei díjazottjai (Diana Croitoru, Ştefania Dumitru si Andi Gheorghe).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!