ERDON Helyi hírek

2011.11.28. 10:50

Szabad-e bejönni ide betlehemmel?

A Kaláka együttes hagyományos erdélyi adventi koncertsorozatának első állomása Nagyvárad volt. A koncertnek a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) díszterme adott otthont november 28-án.

 

 

A Kaláka együttes Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című albuma 1987-ben jelent meg. Azóta a Kaláka ezekkel a dalokkal kedveskedik a gyerekeknek minden évben adventkor egy koncertsorozat keretében. Idén az ErGo Egyesület koordinálásával megrendezésre kerülő, tizenegy koncertből álló erdélyi turné első állomása Nagyvárad volt. „Most kezdődik a várakozás ideje, és mi is most kezdjük el játszani azokat a dalokat, amelyeket huszonnégy éve ebben az időszakban játszunk”- mesélte Gryllusz Dániel, a Kaláka együttes tagja. A PKE díszterme megtelt gyermekes családokkal, a kicsik nagyon élvezték a magyar és más nemzetek karácsonyi népdalait, és a megzenésített karácsonyi verseket. Az együttes magyarra fordított francia, cseh, spanyol, svéd karácsonyi dalokat is énekelt, valamint régi egyházi énekeket, továbbá József Attila, Nagy Gáspár, Kányádi Sándor és Weöres Sándor néhány megzenésített karácsonyi verseit is előadták. Az együttes tagjai: Becze Gábor, Gryllus Dániel, Major Gábor és Radványi Balázs a betlehemesek szokásaihoz híven beöltözve mentek be a terembe és egy szalmából készült kicsi betlehemet hoztak magukkal. Annak rendje szerint meg is kérdezték: Szabad-e bejönni ide betlehemmel? A gyerekek egymást túlkiabálva adtak igenlő választ.

 

Hangszerek

 

A Kaláka együttes az est folyamán rengeteg hangszeren játszott, amelyeket a gyerekeknek is megmutattak: nagybőgő, gitár, több féle furulya, citera, tárogató, koboz, ukulele és kalimba. A gyerekek nem csak a közönség soraiban, hanem a színpadon is együtt énekelhettek a Kalákával, a legbátrabb kislány pedig egy CD-t kapott ajándékba. A koncertre sokan eljöttek, a gyerekek a színpad előtt táncoltak a karácsonyi zenékre. Ugyan a Kaláka koncert volt az est fénypontja, de ezt megelőzően a helyi szervezők: a PKE Diákszervezete, a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület valamint a Zabhegyezők más programokkal is kedveskedtek a gyerekeknek. Délután 16 órától a kicsiket kézműves foglalkozások és családi programok várták és 17 órától pedig a Feloldó Jelek magyarországi zenekar szórakoztatta a közönséget. A Feloldó Jelek nevű integrált, jazz-funk-folk zenekar a ceglédi Kárpát-Ifjúsági Egyesület Önkéntes Dalolva projektjéből nőtt ki. A zenekarban egészséges és értelmi sérült fiatalok játszanak együtt. Az est folyamán székelyföldi és cigány népdalokat, magyar népdalfeldolgozásokat, Balassi Bálint, József Attila megzenésített verseit adták elő. A több programból álló este vidáman telt.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!