ERDON Helyi hírek

2011.11.09. 15:59

Romaügyi tanácskozás Félixfürdőn

Bihar megye - November 9-11. között a budapesti Roma Oktatási Alap szervezésében Félixfürdőn zajlik a Jó kezdet elnevezésű uniós támogatású projekt munkaértekezlete. Négy országból jöttek résztvevők.

Bihar megye - November 9-11. között a budapesti Roma Oktatási Alap szervezésében Félixfürdőn zajlik a Jó kezdet elnevezésű uniós támogatású projekt munkaértekezlete. Négy országból jöttek résztvevők.

 

 

Szira Judit igazgató az Erdély Online-nak azt nyilatkozta: a Roma Oktatási Alap ugyan budapesti központtal működik, de tizennégy országban fejt ki tevékenységet a roma oktatás területén. Korai fejlesztési kortól kezdve az egyetemistákig foglalkoznak diákokkal, de kutatást és tanárképzést is felvállaltak. „Különösen jó nekünk, hogy itt lehetünk Félixfürdőn, illetve Nagyváradon, mert azt látjuk, hogy a városi önkormányzat nagyon sokat tesz a gyermekekért. Egy ilyen nagy alapítványnak, mint amilyen a miénk is, teljesen reménytelen lenne a munkája, és nem lenne mérhető a hatékonysága, ha nem tudna az óvodákat és az iskolákat fenntartó önkormányzatokkal együttműködni”, közölte.

Azt is megtudtuk tőle: nagyon nagy indikátorszámokkal dolgoznak abban a projektben, melynek a munkaértekezleteit ezekben a napokban tartják, hiszen 4 ezer gyermekről beszélhetünk, vagyis ennyien vesznek részt konkrétan a programjaikban és kapnak támogatást tőlük. Ez a program különben négy országban működik- Románia, Szlovákia, Macedónia és Magyarország- és korai gyermekkori fejlesztésre kapták a támogatást az Európai Uniótól. A finanszírozás két évre szól, és ez a program második éve. A kezdet óta másfél év telt el, és ennek a tanévnek a végén fejeződik be. A mostani tanácskozásra mind a négy országból érkeztek szakértők, a helyi romaügyi szervezetek képviselői is jelen vannak, és azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy meghatározzák, miként folytatják majd tovább.

 

 

A projekt romániai partnerei a Ruhama és a CRISS alapítványok, valamint Cécke község polgármesteri hivatala. A félixfürdői President szállodában tartott szerdai munkamegbeszélésen mások mellett részt vett Pallaghy Szilvia projektmenedzser, Costel Berciu, a REF romániai koordonátora és Tina Daragiu, a Ruhama Alapítvány vezetője.

Délben Biró Rozália váradi alpolgármester tartott előadást az önkormányzat kezelésében levő tanintézetek működéséről, illetve a helyhatóság által kinált projektekről. Arra hívta fel a figyelmet: a 2001/216. számú törvény rendelkezett arról, hogy a bölcsődék a közegészségügyi hatóságok, vagyis az egészségügyi minisztérium fennhatósága alól a helyi önkormányzatokhoz kerüljenek. Ez a döntés jelentős változásokat hozott, ami a tevékenységek finanszírozását, az intézmények elnevezését és szerkezeti felépítését vagy a kijelölt priorításokat illeti. Ugyanakkor amikor 3-4 évvel ezelőtt a helyhatóság átvette ezeket a tanintézeteket, többek közt azzal szembesült, hogy a bútorzat régi, a helyiségek nem megfelelőek, a zöldövezetek rossz állapotban vannak, az élelmiszerellátás kivánnivalót hagy maga után és a kereslet jócskán meghaladja a kinálatot.

 

A legfőbb érték

 

Az elöljáró arról is beszélt: az átvétel után létrehozták a korai oktatási és gondozási központot, jelenleg pedig 337 hely van 10 állami bölcsődében. A 2011/12-es tanév kezdetén 450 igénylést regisztráltak és a tapasztalatok azt mutatják, hogy naponta átlagosan 370 gyermeket visznek bölcsődébe. Az utóbbi két évben az önkormányzat civil szervezetekkel igyekszik partnerkapcsolatot kialakítani annak érdekében, hogy az intézményekben nyújtott szolgáltatások megfelelő színvonalúak és minőségűek legyenek, és ugyanakkor a szülőkkel is együttműködik azért, hogy a bölcsődék ne csupán olyan helyek legyenek, ahol felvigyáznak a gyermekekre, hanem ahol kellemesen érzik magukat és nevelik is őket. „Véleményem szerint egy közösség számára az ember kell jelentse a legfőbb értéket, nem egy építészeti alkotás vagy beruházás, és ezt a felnövő generációkkal is éreztetnünk kell, hogy szeressek itt élni és ne vágyakozzanak el másfelé”, hangoztatta.

 

HÁROM PROJEKT

 

Biró Rozália ismertette azt a három projektet is, mellyel a váradi önkormányzat a helyi gyermeket támogatja. Arra hívta fel a figyelmet: az első és az ötödikes ingyenes orvosi kivizsgálásokban részesülnek, az eredményeket pedig írásban közlik a szülőkkel. Ugyanakkor a helyhatóság ötven százalékban társfinanszírozza a másodikos diákok úszótanfolyamait és évente díjazza azokat a tanulókat, akik kiváló helyezéseket érnek el különböző országos tantárgyversenyeken (oklevél, könyv és jutalomkirándulás).

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!