ERDON Helyi hírek

2011.11.21. 13:35

Nagyváradi énekesek győztek

Nagyvárad- Az elmúlt hétvégén a Bihar Megyei Hagyományos Kultúrát Népszerűsítő Központ együttműködve a debreceni Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtárral ismét eurórégiós dalfesztivált szervezett.

Nagyvárad- Az elmúlt hétvégén a Bihar Megyei Hagyományos Kultúrát Népszerűsítő Központ együttműködve a debreceni Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtárral ismét eurórégiós dalfesztivált szervezett.

 

 

A Bihar Megyei Hagyományos Kultúrát Népszerűsítő Központ együttműködve a debreceni Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtárral, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés, a Debreceni Önkormányzat, a Bihar Megyei Tanács, a Francisc Hubic Művészeti Iskola, a Nagyváradi Állami Filharmónia és a Szigligeti Színház támogatásával immár hatodik alkalommal szervezte meg az Eurorégiós Ifjúsági Dalfesztivált, melyet idéntől a kétnapos rendezvény kezdeményezőjéről, a januárban közúti balesetben elhunyt David Gheorghe professzorról, zeneszerzőről neveztek el. A román-magyar kapcsolatok erősítésén túl a pénzdíjazásos zenei vetélkedő fő célja a fiatal tehetségek felfedezése és felkarolása, illetve a pályafutásuknak az elindítása. Az előválogatón túljutó jelentkezők három kategóriában – komoly-, nép- és könnyűzene- mérhetik össze a tudásukat minden évben, úgy hogy a különböző szekciókban fele-fele arányban képviselik Bihar és Hajdú-Bihar megyéket. Ugyanakkor az esemény ragját jelzi, hogy a zsűriasztalnál neves és elismert szakemberek, intézményvezetők, egyetemi oktatók, tanárok, opera- és népdalénekesek foglalnak helyet.

 

Eredményhirdetés

 

A kimondottani versenyt az idén szombaton tartották, a Debreceni Művelődési Központban, a díjkiosztással egybekötött gálaünnepségnek pedig a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók hangversenyterme biztosított helyszínt vasárnap délután. Ezen egy kivétellel valamennyi énekes ismét fellépett, kisérőként közreműködtek Antoanela Isaiu és Böszörményi Judit zongoraművészek, a Rapsodia bihoreană és a Bürkös népzenekarok, valamint Ramona és Christina Gavriș dzsesszbalettművészek. Az eredményhirdetést megelőzően a szervezők kulturális műsorral kedveskedtek az egybegyűlteknek. Színpadra lépett ifj. Vincze Zoltán népdalénekes a Csillagocska népzenekar kiséretével, a Csillagocska Néptáncegyüttes, Răzvan Dobai könnyűzene énekes és Varvari Gabriella mezzoszoprán, a Temesvári Opera tagja.

Ezt követően kiderült: a komolyzenei kategóriában harmadik helyen végzett Varga Katalin, második lett Harsányi Tamás, a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára pedig ketten léphettek, Sándor Csaba és Tempfli-Maierkuk Mária. A népzenei szekcióban a harmadik helynek Marczin Viktória és Tulvan Andrada örülhetett, őket Varga Violetta és Martin Tímea előzték meg, a győztesnek járó taps pedig Popa Sergiliának járt. A könnyűzenei kiírásban „bronzérmet” kapott Böjte Réka, ezüstöt Popovici Dóra és Griga Vladimir, a babérkoszorúk pedig Lazăr Ovidiunak és Pop Patriciának jártak. Az ifjúsági dalfesztivál egyik médiatámogatója a Bihari Napló volt.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!