ERDON Helyi hírek

2011.11.23. 13:09

Jubileumi ünnepség az egyetemen

A Nagyváradi Egyetem orvosi és gyógyszerészeti karának húszéves fennállását ünneplik ezekben a napokban. Ma ünnepi díszbeszédek hangzottak el és érdemokleveleket osztottak.

A Nagyváradi Egyetem orvosi és gyógyszerészeti karának húszéves fennállását ünneplik ezekben a napokban. Ma ünnepi díszbeszédek hangzottak el és érdemokleveleket osztottak.

 

A Nagyváradi Orvosi Napok rendezvénysorozat október 15-én kezdődött el és november 26-án ér véget. Ebben a periódusban külföldi szakemberek tartanak előadásokat, szekcióülések zajlanak, dolgozatokat mutatnak be. A rendezvényt minden évben megszervezik a Nagyváradi Egyetemen, a mostaninak azonban különleges jelentősége van, ugyanis húszéves fennállását ünnepli az orvosi és gyógyszerészeti kar.

Dr. George Bumbu dékán köszöntötte az egybegyülteket, s hangsúlyozta ki: maga a rendezvény is bizonyítja, hogy az orvosi és gyógyszerészeti kar folyamatosan fejlődik, s hogy van helye a romániai egyetemi képzésben.

 

Előrelépés

 

Cornel Antal rektor visszaemlékezett a húsz évvel ezelőtti időszakra, amikor az akkori rektor, Teodor Maghiar megalakította az orvosi kart, mely most a legjelentőségteljesebb szerepet tölti be a Nagyváradi Egyetemen. Kihangsúlyozta, mekkora előrelépést jelentett, hogy sikerült akkreditáltatni az orvosi és gyógyszerészeti kart, végül pedig elnézést kért azoktól a munkatársaktól, akiktől az utóbbi időszak során kénytelenek voltak megválni.

Teodor Maghiar volt rektor is felszólalt: első sorban azoknak a szerepét hangsúlyozta ki, akik két évtizeddel ezelőtt hozzájárultak ahhoz, hogy létrejöhessen az orvosi és gyógyszerészeti kar. Köztük említette meg a jelenlegi rektort is, akivel együtt „éjjel-nappal oda mentünkk, ahová kellett, hogy a karnak meglegyen a szükséges felszereltsége”. Gheorghe Carp alpolgármester kihangsúlyozta: a nagyváradi egészségügyi ellátásban kulcsfontosságú az együttműködés az egyetem, az egészségügyminisztérium, valamint az önkormányzat között.

 

Kompromisszumok

 

Mindháromra egyformán szükség van, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az orvosi és gyógyszerészeti kar léte tette lehetővé, hogy több váradi kórház is kettes besorolásba kerüljön. Több évvel ezelőtt kezdték el az egészségügyi reformot Nagyváradon, s a maga részéről nem is gondolta, hogy ennyi nehézségbe fog ütközni – mondta az alpolgármester. Sok erőfeszítés kell, s naponta kompromisszumok megkötésére van szükség ahhoz, hogy eredmények szülessenek.

Varga Lajos, a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezetője szintén kiemelte a kar szerepét abban, hogy előnyös besorolásba kerültek a váradi egészségügyi intézmények, s jókívánságait fejezte ki.

 

Elismerések

 

A későbbiekben kíválósági díjakat és érdemokleveleket osztottak ki az egyetem egykori munkatársainak. Az orvsoi kar dékánja először Teodor Maghiar rektornak adott át elismerést, majd többek között dr. George Enescu, dr. Gheorghe Benga, dr. Szilágyi Lajos, dr. Iuliu Pop, és dr. Aurel Lazăr professzorok részesültek elismerésben. Szintén érdemoklevelet kaptak a németországi egyetemi tanárok is, akik rendszeresen együttműködnek a Nagyváradi Egyetemmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!