ERDON Helyi hírek

2011.11.08. 08:54

Iskolaelhagyás: a megelőzés a cél

A szatmárnémeti Vasile Lucaciu Általános Iskola is részt vesz abban a ZEP projektben, melynek célja visszaszorítani az iskolaelhagyást. A program keretében az elsősök iskolatáskákat kaptak.

A szatmárnémeti Vasile Lucaciu Általános Iskola is részt vesz abban a ZEP projektben, melynek célja visszaszorítani az iskolaelhagyást. A program keretében az elsősök iskolatáskákat kaptak.

 

A Neveléstudományi Intézet és a romániai UNICEF irányítása alatt a 2011/2012–es tanévben a szatmárnémeti Dr. Vasile Lucaciu Általános Iskola is részt vesz a ZEP projektben. A ZEP rendszer fő célja az iskolaelhagyási arány csökkentése és a hátrányos helyzetű gyermekek iskolai részvételének növelése.

„Az iskolaelhagyás egy olyan folyamat csúcspontja, amely során a diák különböző okokból kifolyólag eltávolodik a tanintézménytől és végül elhagyja ” — mondta az igazgatónője, Hudák Ildikó.

Több, az oktatásban végzett kutatás azt mutatja, hogy az egyik döntő tényező a minőségi oktatási szolgáltatások biztosítása azon diákok számára, akik a veszélyeztetett csoportokhoz tartoznak. De minél nagyobb a hátrányos helyzetű tanulók száma, annál nehezebb az iskolának elérni a kívánt eredményeket és ezzel egy időben minőségi oktatási szolgáltatást nyújtani.

A ZEP rendszer bevezetése Romániában választ ad több kérdésre. Azokról a tanulókról van szó, akik szegény családból származnak, akik minimális jövedelemmel, alacsony oktatási szinttel rendelkeznek és sok esetben a szülők munkanélküliek is. A családi források szűkössége különböző módon befolyásolják a gyermek normális iskolai részvételét: a ruházat és cipők hiányától, a gyermek munkába való bevonásáig. A roma lakosság, a legjobban a szegénység által sújtott réteg, direkt módon van kitéve a hiányoknak és az iskola elhagyásának is. Veszélyeztetett kategóriának számít az a gyermekek is, aki sajátos nevelési igényű, vagy szervezetlen családból származik.

Ezen a területen az iskolai tapasztalat azt bizonyítja, hogy a megelőzési foglalkozások nagyobb sikerrel járnak, mint a konkrét közbelépések. Miután egy tanuló bizonyos időre elhagyja az iskolát, már sokkal nehezebben tér vissza folytatni a tanulmányait — magyarázta az igazgatónő.

Annak érdekében, hogy ezt a proaktív stratégiát a gyakorlatba ültessék, a Vasile Lucaciu iskola eljárást kezdeményezett a veszélyeztetett kategóriában lévő gyermekek megfigyelésére, a rizikófaktorok azonosítására, és ha szükséges, akkor korrekciós intézkedéseket hozzanak. A ZEP projekt keretében különböző tevékenységeket szerveznek a szatmárnémeti iskolában, többek között egy kampányt is „Gyere iskolába” címmel. Szeptemberben és októberben az iskola elhagyásának a megelőzése és csökkentése témában szervezett képzéseken vett részt tanárok egy csoportja Sinaian és Temesváron. A program keretében az I. osztályos gyermekek iskolatáskát kaptak — benne ceruzákat, színes ceruzákat, akvarellt, filctollakat, egy töltőtollat, vonalzókat és füzeteket, az I–IV. osztályos tanulók mindegyike pedig kapott egy–egy órarendet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!